Hoe ga jij met jezelf om? Ben je misschien te hard voor jezelf? Jaag je jezelf op naar meer, beter en sneller? Heb je vaak last van een afkeurend stemmetje in je hoofd die een beetje bozig en negatief tegen je doet?
Zelfkritiek zorgt voor negatieve emoties en energie. Je kunt hiermee stress veroorzaken en/of verergeren. Dat stemmetje zorgt er bovendien vaak voor dat je blijft vasthouden aan een gestrest en vermoeiend leven. Zelfcompassie daarentegen is de X-factor als je verlost wil worden van stress, onrust en negatieve emoties.
Wat is zelfcompassie?
Zelfcompassie betekent dat je met compassie en respect met jezelf omgaat. Of heel simpel gezegd: dat je gewoon lief voor jezelf bent.
Zodra je leert om compassie voor jezelf te hebben, zul je merken dat:
❤️ Je kunt erkennen – zonder te oordelen – dat je het moeilijk hebt
💛 Het zooo veel fijner en relaxter is om jezelf niet te veroordelen of bekritiseren
💗 Je beter gaat voelen wat je écht nodig hebt
💜 Je hierdoor keuzes gaat maken die goed voor je zijn
💚 Je leven minder stressvol wordt en er ruimte komt voor meer rust en energie.
Jouw leven kan er heel anders uitzien als je jouw beste vriendin zou worden.
20 Tips voor meer zelfcompassie
#1 Luister naar je lijf
Krijg je signalen van je lijf en heb je steeds weer terugkerende klachten en pijntjes? Stel jezelf dan de vraag wat deze signalen je proberen te vertellen. Kom in actie en kijk wat je eraan kunt doen.
#2 Doe es lief
Zeg iedere dag iets aardigs tegen jezelf, of geef jezelf vaker een complimentje als je iets goed hebt gedaan.
#3 Kies voor gezonde en verse voeding
Om het wonder van je lichaam goed te laten functioneren, heb je nou eenmaal vitaminen en mineralen nodig. Als je doorgaans shit eet, dan zul je je ook shit voelen. Kies beter hiervoor: niet vullen, maar voeden. Dat is wat je lijf nodig heeft om goed te kunnen functioneren. En joh, je hoeft écht niet als een monnik te leven, hoor. Eet voor 80% van de tijd gezond.
#4 Ga wandelen in de natuur
Wandelen is gezond voor lichaam en geest en het heeft ook nog eens positieve effecten voor je stressniveau en nachtrust.
#5 Kies vaker voor ontspanning en rustmomenten
In onze razendsnelle wereld stap je soms ongemerkt in het constant maar AAN staan en meegaan in alles wat er van je gevraagd wordt. Neem de regie hierover terug en maak ruimte voor ontspanning en rustmomenten. Rust nemen is gezond. Vaker kiezen voor ontspanning is gewoon een gezonde gewoonte die jezelf kunt toestaan en aanleren.
#6 Praat lief en nog wat liever tegen jezelf
Zeg iets liefs tegen jezelf als je dat nare stemmetje weer hoort.
‘Ik doe gewoon mijn best.’
‘Wat kan ik nu voor liefs tegen mezelf zeggen wat me helpt?’
‘Het komt wel goed schatje.’
#7 Ga aan de slag met dit stappenplan
Kijk hoe dit stappenplan je gaat helpen om jezelf meer zelfcompassie aan te leren.
#8 Stop met het bashen van je uiterlijk
Zelfkritiek is ook vaak gericht op je uiterlijk. Altijd maar inzoomen op dat wat niet goed genoeg is. Je vindt jezelf te dik. Te lelijk. Te mager. Te rimpelig. Maar eigenlijk zou je ook gewoon dankbaar kunnen zijn. Dat je lijf doet wat het moet doen. Dat je (hopelijk) gezegend bent met een goede gezondheid. Stop daarom met je uiterlijk te bekritiseren en benoem liever wat er wél mooi of fijn is aan je lijf.
#9 De lat kan lager
Leg de lat wat lager en je kwaliteit van leven wat hoger. Besef dat perfectionisme je onnodig opjaagt en vermoeit. Het hoeft niet perfect. Goed is goed genoeg.
#10 Stop met jezelf wegcijferen
Als je altijd maar voor iedereen klaar staat, behalve voor jezelf, dan komt er een moment dat de balans verstoord raakt. Je hoeft je niet weg te cijferen. Je mag jezelf nét zo veel aandacht en liefde geven als je aan anderen geeft.
#11 Neem vermoeidheid serieus
Vermoeidheid is een belangrijk signaal wat aangeeft dat je meer rust of rustmomenten nodig hebt. Gun het jezelf ook. Rust nemen is gezond en je hoeft je er al helemaal niet schuldig over te voelen.
#12 Deal met je emoties
Stress, verdriet en onrust spelen vaak een grote rol op hoe we ons voelen in onze buik. Deze emoties hebben een effect op maag-/darmklachten. Als er voor jou dagelijks veel emoties spelen, is het belangrijk dat je een manier zoekt om hiermee om te gaan. Maak bespreekbaar wat je bezig houdt of zoek hulp als je hier geen vooruitgang boekt.
#13 Offdays horen er ook bij
Het is oké als je af en toe een offday hebt. Je kunt nou eenmaal niet altijd tralala en happy zijn. Accepteer het en geef er aan toe. Morgen is er weer een nieuwe dag.
#14 Begrens jezelf
Leer om vaker nee te zeggen en je grenzen aan te geven. Zeker omdat we tegenwoordig leven in een wereld waar er heel van je gevraagd wordt, is het belangrijk dat JIJ bepaalt waar je grenzen liggen. Want zolang jij hier niets mee doet, leef je naar andermans grenzen. Dit artikel gaat je hierbij helpen.
#15 Stop met haasten
Als je iemand bent die gehaast door het leven gaat, dan zul je vaak niet eens opmerken dat je gestrest of vermoeid bent. Je hoeft niet te haasten, rennen of vliegen. Je zorgt hiermee bovendien zelf voor onrust. Vertraag je pas. Leef meer mindful.
#16 Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Simpelweg omdat lichaamsbeweging positieve effecten heeft op stress. Dat zit zo.
De hypothalamus in de hersenen zorgt bij stress voor het signaal aan de bijnieren. De bijnieren maken cortisol aan: het stresshormoon. De hypothalamus zorgt bij een bedreiging (stress) voor het activeren van de stressrespons. De hippocampus is betrokken bij het remmen van de stressrespons. Als er stress is, zorgt de hippocampus dus dat je cortisol weer daalt. Bewegen heeft een direct effect op de hippocampus in de hersenen, omdat de hippocampus geactiveerd wordt door lichaamsbeweging. De hippocampus geeft het signaal aan de hypothalamus om de stressrespons te remmen en cortisol vermindert.
#17 Fouten maken is de normaalste zaak van de wereld
Vaak zijn we keihard in het oordeel over onszelf als we een fout maken. Maar hoe denk je ooit te leren als je geen fouten mag maken? Het lukt ons meestal wel om anderen met compassie te behandelen. Dus wat zou je tegen die vriendin zeggen die een fout maakte?
‘Joh, maak je niet druk. Volgende keer beter.’
‘Iedereen maakt fouten. Leer ervan zodat je het een volgende keer anders kunt doen.’
Dat is wat je ook tegen jezelf kunt zeggen.
#18 Pamper jezelf
Het is altijd een goed idee om jezelf in de watten te leggen. Pamper jezelf met dingen die je lekker of leuk vindt. Neem een lekker warm bad. Trakteer jezelf eens op een massage. Lees dat mooie boek. Koop die waanzinnige jurk die net iets te duur is.
#19 Sta vaker stil bij hoe het met je gaat
Vraag je wel eens aan jezelf hoe het met je gaat? Gewoon, heel simpel.
‘Hoe voel ik me?’
‘Hoe gaat het met me?’
‘Wat heb ik nu nodig?’
#20 Ga op zoek naar hulp of praat met anderen
Is jouw patroon van zelfkritiek te hardnekkig? Kom je geen stap vooruit of val je steeds weer terug om wat liever voor jezelf te zijn? Praat er eens over met anderen hoe zij dat doen. Of zoek hulp 👇👇 als het je niet lukt om jezelf met compassie te behandelen.
Hulp nodig?
Ik weet dat het niet altijd meevalt om échte verandering te bereiken in je leven. Misschien probeer je het steeds wel weer, maar lukt het niet om die afspraken met jezelf vast te houden. Maar weet je? Dat is nou precies waar coaching je gaat helpen, want:
✅ Je blijft on track voor je gestelde doelen.
✅ Je wordt gekieteld, gemotiveerd en geïnspireerd om het nu écht anders te gaan doen.
✅ De driestaps-aanpak van De Gezonderie is speciaal ontwikkeld voor vrouwen én is bewezen effectief. Eerst weten hoe je ervoor staat. Dan werken aan herstel en opbouw van energie. En hierna aan de slag met gezonde denk- en doe-patronen en een krachtige mindset.
Verlang je naar een relaxed leven, waarin jij minder kritisch en eisend bent naar jezelf? Wil je graag doe-het-zelven aan jezelf met een beetje hulp van mij?
Laat je gegevens achter voor een belletje. Dan bespreken we kort waar je tegenaan loopt, waar je naar verlangt en hoe we dat kunnen bereiken. Het is 100% vertrouwelijk, gratis en je zit nergens aan vast of zo.
Schrijf een reactie