Waarom wandelen zo extreem goed voor je is in tijden van Corona

Waarom wandelen zo extreem goed voor je is in tijden van Corona
  • Save

Natuurlijk weten we allemaal wel dat wandelen goed voor je mentale en fysieke gezondheid is. Maar wat maakt nou dat het juist nu – in tijden van Corona – zo goed voor je is? Onderstaand kun je de 3 belangrijkste redenen lezen.

#1 Wandelen reguleert de stressrespons

Ik leg je graag even uit hoe dat dan precies werkt. De hypothalamus in de hersenen zorgt bij stress voor het signaal aan de bijnieren. De bijnieren maken cortisol aan: het stresshormoon. De hypothalamus zorgt dus bij een bedreiging (stress) voor het activeren van de stressrespons.

De hippocampus is betrokken bij het remmen van de stressrespons. Als er kortdurende stress is, zorgt de hippocampus dus dat je cortisol weer daalt. Niets aan de hand, we noemen dit gezonde stress.

Stress wordt ongezond als er sprake is van chronische stress, zoals in dit soort situaties:

✔ Je loopt bijvoorbeeld de hele dag als een dolle stresskip te rennen, haasten en vliegen.

✔ Je voelt je vaak gestrest of gespannen.

✔ Je staat altijd maar AAN.

✔ Er ligt teveel op je bordje.

✔ Er is een constante stressfactor waarvan je niet weet wanneer het eindigt, zoals de huidige situatie omtrent Covid-19. Dit kan bovendien op meerdere vlakken zorgen voor chronische stress, zoals zorgen om gezondheid, werk, financiën.

Bij chronische stress krijgt cortisol niet eens de KANS om te dalen. Dit teveel van cortisol zorgt dat de hippocampus minder goed haar werk kan doen. Omdat het remmend effect van de hippocampus dan minder goed werkt, kun je in een vicieuze (stress)cirkel komen.

Maar nu het goede nieuws: wandelen heeft een direct effect op de hippocampus in de hersenen, omdat de hippocampus geactiveerd wordt door lichaamsbeweging. De hippocampus geeft het signaal aan de hypothalamus om de stressrespons te remmen en cortisol vermindert. Hoera! 🤩

Maar er is meer: lichaamsbeweging heeft óók nog een stimulerende werking op de frontale lob in je hersenen. Deze frontale lob heeft – zodra je gaat bewegen – een positief effect op de amygdala. En in de amygdala ligt jouw voorraad opgeslagen van negatieve ervaringen, zorgen, angst en verdriet. Bewegen zorgt óók nog eens voor een remmend effect op de negatieve emoties in de amygdala. Dus óók als je angstig en bezorgd bent vanwege Covid-19, kun je dit positief beïnvloeden door lichaamsbeweging.

Karamba! Is het niet magisch? 💚 Wandelen dus! Het reguleert de stressrespons in je hersenen en als gevolg daarvan je stressniveau.

#2 Je kunt er zo lekker je hoofd mee leegmaken

Nou ja, leeg, niet letterlijk natuurlijk. 😉 Als er sprake is van chronische stress, betekent dit ook dat je hersenen het lastig krijgen. Je kunt dit ervaren als minder goed kunnen denken, analyseren of oplossingen bedenken. Misschien heb je zelfs een kort lontje als gevolg van chronische stress. Als je gaat wandelen, activeer je het default-mode netwerk (DMN) wat creativiteit stimuleert. Gek genoeg wordt het default-mode netwerk juist actief als het brein ontspant. Je kunt daarom weer meer helder denken. Ook al ben je niet actief met ‘het probleem’ bezig, jouw hersenen werken op een onbewust niveau aan een oplossing. Hierdoor zul je juist na een wandeling of lichaamsbeweging merken dat je tot nieuwe inzichten of nieuwe ideeën komt. Fantastisch toch?

#3 Het versterkt je weerstand

De zogenaamde NK-cellen (Natural Killers) en T-cellen (witte bloedcellen) zijn betrokken bij een goed functionerend afweersysteem. Dit zijn je soldatenvriendjes die bacteriën en virussen te lijf gaan. En weet je wat er gebeurt als je gaat wandelen? Dan gaat de activiteit van de NK-cellen en T-cellen omhoog, waarmee je je afweersysteem versterkt. Hoe mooi is dat?

Mindful Walking biedt dit alles én meer

Tijdens een Mindful Walking cursus gaan we wandelen in het bos 🌳 combineren met ademhalingstechnieken en mindfulness-oefeningen. Samen met andere vrouwen aan de wandel en aan de babbel. Ik leer je ademhalingsoefeningen (want die helpen als een tierelier bij stress) en verschillende mindfulness-oefeningen (praktisch toepasbaar, zelfs in een druk leven). Zo kun je dus alle voordelen behalen van wat je in dit artikel gelezen hebt én ook nog eens leren wat je thuis kunt doen om de rust in jezelf te vinden en te ontspannen.

Nou kan ik van alles roepen, maar misschien wil je liever weten wat cursisten ervan vonden. Hou je vast:

  • ‘Wat een inzichten kreeg je mee en wat een veranderingen bij mijzelf, al na enkele wandelingen.’
  • ‘Ik word er helemaal rustig van.’
  • ‘Wat een geweldige ervaring. Geen zweverig gedoe maar tips waar ik wat mee kan.’
  • ‘Ik ga zeker op voor versie 2.0 want die vrijdagochtenden met Ingrid gaven mij inzicht in waar ik zelf de controle kan houden in de balans werk/privé.’
  • ‘Ik merk echt dat het werkt.’
  • ‘Ik ben minder kortademig.’
  • ‘Ik slaap beter als ik eerst die oefeningen doe.’
  • ‘Ik wacht met smart op het vervolg!’

Mooi hè. 🧡

En oh ja, die glimlach op je gezicht na afloop? 😊 Die is inbegrepen.

Dus kom je meedoen? Alleen of gezellig met een vriendin?

Kijk hier voor meer informatie en inschrijven, of laat onderstaand je gegevens achter en je ontvangt bericht als er nieuwe cursussen gepland staan.

  • Save

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd