Waarom de vakantie je niet gaat redden van een burn-out

Waarom de vakantie je niet gaat redden van een burn-out
  • Save

Er zijn altijd 2 piekmomenten in het jaar dat de aanvragen voor coaching bij stress en burn-out toenemen. Aan het begin van een nieuw jaar en na de zomervakantie. Hoe dat komt?

Vakanties zijn vaak dé momenten dat je tot de conclusie komt dat het zo niet langer gaat.

Dat je het zo niet langer wilt. 🤔

Dat je nu echt té lang hebt meegedraaid in die malle stressmolen. 🤯

Dat je beseft dat je he-le-maal klaar bent met je stressie leven. 🤬

Met de zomervakantie voor de deur zijn er nogal wat mensen die een te druk en stressie leven nog nét kunnen volhouden tot het vakantie is. Ze denken dat het dan wel weer goed komt.

Even bijkomen.

Helemaal niets doen.

En daarna weer doorrrr.

Maar weet je? Die vakantie gaat je echt niet redden van een burn-out. Hoe dat komt, vertel ik je zo. Maar laten we eerst eens kijken hoe je kunt weten of je in de gevarenzone zit.

Hieraan kun je herkennen of je in de gevarenzone zit

#1. De stress neemt toe voordat je op vakantie gaat

Want hey, je wilt nog ongeveer duizend dingen doen die écht af moeten. Misschien doe je zelfs wel verschrikkelijk je best om tot je vakantie vol te houden. Soms word je er een tikje hysterisch van.

Waarom de vakantie je niet gaat redden van een burn-out
  • Save

#2. Je merkt dat je een tikje prikkelbaar bent

Nou ja, okay, een tikje? De woorden die je uitbraakt zijn niet altijd zo liefdevol meer. Zou het stress kunnen zijn?

Waarom de vakantie je niet gaat redden van een burn-out
  • Save

#3. De eerste dagen van de vakantie voel je je beroerd

Ja, gek hè. Eerst ga je zo’n 340 dagen stressen, rennen, vliegen, haasten alsof je door een dolle stier wordt nagezeten. En dan ineens: rust. Hoe dan ook maak je ineens een turnover van 180 graden. Vind je het gek dat je lijf geen idéé meer heeft waar je mee bezig bent?

#4. Of erger: je wordt ziek in je vakantie

Okay, niet iedereen die ziek wordt tijdens de vakantie heeft natuurlijk chronische stress. Maar toch: chronische stress zorgt voor een verminderd werkend immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziekte. Dus áls je ziek wordt in je vakantie: vraag jezelf tenminste af of het nodig is dat je eens een beetje rustiger aan gaat doen.

Waarom de vakantie je niet gaat redden van een burn-out
  • Save

#5. Je vindt het moeilijk om je werk in de vakantie helemaal los te laten

Dus ja, je bent tóch maar bereikbaar voor het geval dat ze je nodig hebben. Je houdt toch maar gewoon je e-mail bij. Anders is het dadelijk helemáál niet meer te doen als je weer begint. En dat is écht helemaal niet erg hoor, om te werken in je vakantie.

Waarom de vakantie je niet gaat redden van een burn-out
  • Save

#6. Je rust niet uit

Crap. En jij maar denken dat het in de vakantie wel goed zou komen met je vermoeidheid. Maar eigenlijk kom je helemaal niet tot rust. Het lijkt er eerder op dat je nu pas voelt hoe moe je bent.

#7. Alleen al bij het idee dat je weer moet gaan werken, voel je je fysiek onpasselijk

Het loopt tegen het eind van de vakantie. Je voelt de onrust al toenemen. Want het besef dringt tot je door: nog even en dan moet je weer. Terug naar de ratrace. Alleen bij de gedachte al voel je een wee gevoel in je buik.

Je kunt het als weerzin zien.

Of een belangrijk signaal dat er iets moet veranderen.

Waarom de vakantie je niet gaat redden van een burn-out
  • Save

Dus waarom de vakantie je niet gaat redden van een burn-out?

Een burn-out ontstaat ook niet in een paar weken. Feitelijk ben je dan al maandenlang – en soms zelfs jarenlang – roofbouw op jezelf aan het plegen. Denk je nou écht dat dit met een paar weekjes niksen wel even weer hersteld?

Kom op zeg: welk deel daarvan begrijp je niet? 😮

Maar weet je wat nog veel belangrijker is? Die vakantie gaat je niet redden omdat het bijna altijd je eigen stressverhogende (denk)patronen zijn die ervoor zorgen dat je chronisch gestrest, oververmoeid en burn-out raakt. En ik dénk zomaar dat je daar niet zo veel mee gaat doen tijdens je vakantie.

Wat je beter kunt doen

Misschien maar niet meer verwachten dat vakantie je van een burn-out gaat redden. Want weet je?

👉 Alleen jij kunt jezelf redden van een burn-out.

Dus: ik heb een ideetje. Stel je eens voor dat je leert hoe je in die andere 340 dagen van het jaar gezonder met jezelf kunt omgaan. Goed plan?

👉 Of download dit artikel, zodat je – als het nodig is – na je vakantie snel contact met me kunt opnemen voor een Be Smart sessie. Je hoeft geen e-mailadres achter te laten. 🙂 👇

  • Save

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd