Volkoren Roggebrood van Jamie & Ingrid

Volkoren Roggebrood van Jamie & Ingrid

Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer een brood bakte. Mijn hemel. Het deeg zat overal: op mijn neus, mijn handen, op de muur, op het aanrecht, op de vloer. Ik kon maar niet snappen wat ik fout deed. Ik was vooral bezig met de vraag:

Hoe krijg ik ooit deze hysterische deegmassa van mijn handen?

Soms belandde het deeg dan uiteindelijk maar tegen de keukenmuur. Of in mijn haar (geen goed idee). Of in de prullenbak (pure wanhoop). Uiteindelijk heb ik begrepen dat een te nat deeg plakkerig kan worden en het hierdoor moeilijk te verwerken is. En bloem doet wonderen. En hier lees ik zelfs dat ik eerst wat olijfolie op mijn handen moet doen. De doorsnee receptbeschrijvingen vertellen er meestal niet bij dat het soms eerst een bende moet worden, voordat je zo’n lekker eigengebakken broodje krijgt. Ook het recept van Jamie Oliver wat ik gebruikte voor dit broodje, rept daar met geen woord voor.

Toen was daar het broodbakmachine-tijdperk. Brood bakken zonder dat ik die bende aan mijn handen krijg. Mijn geluk kon niet op. Maar uiteindelijk… nee, dat is het toch ook niet. Ik heb nooit een echt lekker brood uit zo’n machine kunnen krijgen. Deeg moet je kneden met je handen. Deeg moet je voelen. Deeg moet misschien wel gewoon tot je ellebogen komen. Weet ik veel. In feite is er nog niet veel veranderd als ik brood ga bakken. Nog steeds zit alles onder, de vloer, de muur, mijn gezicht, mijn armen, mijn kleding. Ik blijf dan altijd maar stug doorkneden, nog een beetje bloem erbij en zo. En uiteindelijk ontstaat er dan toch een deegmassa waar ik wat mee kan. Brood bakken, je moet er maar zin in hebben.

Recept Volkoren Roggebrood van Jamie & Ingrid

Volkoren roggebrood van Jamie & Ingrid

Categorie: Blog, Recepten, Stressvrij eten

Volkoren Roggebrood Jamie & Ingrid

Volkoren Roggebrood van Jamie & Ingrid

Ingrediënten

 • Kies voor biologisch waar mogelijk
 • 250 g spelt volkorenmeel, plus een beetje extra om mee te bestuiven
 • 100 g roggemeel
 • 50 g havermout
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl zeezout
 • 1 groot ei
 • 300 ml karnemelk of yoghurt (ik gebruikte yoghurt)

Zo maak je het

 • Verwarm de oven voor tot 190 °C
 • Doe het volkorenmeel en het roggemeel met de havermout, de baking soda en 1 afgestreken theelepel zeezout in een kom en roer door elkaar
 • Klop in een andere kom het ei en yoghurt door elkaar en roer het mengsel vervolgens met een vork door de droge ingrediënten. Bestuif als alles goed gemengd is je handen met wat bloem en breng het deeg bij elkaar
 • Vorm een bal van het deeg en negeer de hysterische deegmassa die ontstaat. Blijf stug doorgaan. Leg de bal van het deeg op een met bloem bestoven bakplaat. Bestuif met wat bloem en druk het met je handen plat tot een dikte van ongeveer 3 cm
 • Kerf met een scherp mes een kruisje van ongeveer ½ cm diep in het midden en zet het brood 40-45 minuten in de oven
 • Ondertussen kun je douchen, de keuken schoonmaken en schone kleren aantrekken 🙂
 • Het brood is klaar als er een stevige korst op zit en het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt
 • Laat het brood even op een rooster afkoelen en serveer het lauwwarm
 • Meteen alles opeten is het lekkerst!

Geniet nooit met mate.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd