Volkoren Roggebrood van Jamie & Ingrid

Volkoren Roggebrood van Jamie & Ingrid

Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer een brood bakte. Mijn hemel. Het deeg zat overal: op mijn neus, mijn handen, op de muur, op het aanrecht, op de vloer. Ik kon maar niet snappen wat ik fout deed. Ik was vooral bezig met de vraag:

Hoe krijg ik ooit deze hysterische deegmassa van mijn handen?

Soms belandde het deeg dan uiteindelijk maar tegen de keukenmuur. Of in mijn haar (geen goed idee). Of in de prullenbak (pure wanhoop). Uiteindelijk heb ik begrepen dat een te nat deeg plakkerig kan worden en het hierdoor moeilijk te verwerken is. En bloem doet wonderen. En hier lees ik zelfs dat ik eerst wat olijfolie op mijn handen moet doen. De doorsnee receptbeschrijvingen vertellen er meestal niet bij dat het soms eerst een bende moet worden, voordat je zo’n lekker eigengebakken broodje krijgt. Ook het recept van Jamie Oliver wat ik gebruikte voor dit broodje, rept daar met geen woord voor.

Toen was daar het broodbakmachine-tijdperk. Brood bakken zonder dat ik die bende aan mijn handen krijg. Mijn geluk kon niet op. Maar uiteindelijk… nee, dat is het toch ook niet. Ik heb nooit een echt lekker brood uit zo’n machine kunnen krijgen. Deeg moet je kneden met je handen. Deeg moet je voelen. Deeg moet misschien wel gewoon tot je ellebogen komen. Weet ik veel. In feite is er nog niet veel veranderd als ik brood ga bakken. Nog steeds zit alles onder, de vloer, de muur, mijn gezicht, mijn armen, mijn kleding. Ik blijf dan altijd maar stug doorkneden, nog een beetje bloem erbij en zo. En uiteindelijk ontstaat er dan toch een deegmassa waar ik wat mee kan. Brood bakken, je moet er maar zin in hebben.

Recept Volkoren Roggebrood van Jamie & Ingrid

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd