Voeding bij stress en burn-out

Voeding bij stress en burn-out

Als ervaringsdeskundige weet ik dat het zo is: gevarieerde en volwaardige voeding geeft je meer energie en draagt bij aan een energiek gevoel. Voeding is één van de verschillende ondersteunende elementen wat bijdraagt aan verlaging van stress- of burn-outklachten. Voeding als ondersteunend element van herstel bij stress en burnout is iets waar mijns inziens te weinig aandacht voor is. Zeker bij een burn-out is het zo dat als je onvoldoende aandacht besteedt aan deze voedingsrichtlijnen, dit je herstel tegenwerkt. Voeding kan nooit de enige oplossing zijn voor je stress- of burn-outklachten, maar is wél een belangrijke component om hier grip op te krijgen!

Vermijd deze voeding als je stressklachten of een burn-out hebt

 • In de eerste plaats: suiker geeft je energieniveau misschien een korte boost, maar dit betaal je ook weer terug met een onvermijdbare dip. Als je dagelijks te veel suiker eet of drinkt, zorgt dit er voor dat je bloedsuikerspiegel te veel en te vaak uit balans is. Je energieniveau schiet omhoog en weer omlaag en dit betekent (nog meer) disbalans.
 • In de tweede plaats veroorzaakt het drinken van te veel koffie (of andere drankjes waar cafeïne in zit) voor een stijging van je al verhoogde cortisolniveau en vergroot je hiermee een gestrest of gejaagd gevoel.

Vermijd verder ook deze energiebrekers in je voeding en levensstijl:

 • Alcohol, nicotine, stimulerende drugs.
 • Naast suiker: zoetstoffen of voedingsmiddelen met suiker als ingrediënt (dus ook rietsuiker, kristalsuiker, glucose(stroop), maïssiroop, fructose, melksuiker, frisdranken of geconcentreerde vruchtensappen).
 • Fabrieksvoedsel en alle bewerkte producten (eet voedsel wat je grootmoeder ook herkent).
 • Te veel verzadigde vetten (dus ook transvetten en bewerkte vetten, zoals in koekjes). Verzadigde vetten zijn vetten die bij kamertemperatuur hard zijn.
 • Stop met het eten van voedingsmiddelen waarvoor je overgevoelig bent of waaraan je verslaafd bent.

Gezonde aanrader

Eet deze voeding wél als je stressklachten of een burn-out hebt

 • Voeding die rijk is aan B-vitamines (aanhoudende stress rooft je B-vitamines), zoals: bonen, asperges, erwten, champignons, zilvervliesrijst, broccoli, avocado’s, linzen, eieren, volkoren producten, bananen, noten en zaden, bruine rijst.
 • Voeding die rijk is aan vitamine C: deze vitamine laat de hoeveelheid cortisol in je bloed na een stressreactie sneller dalen. Daarnaast is vitamine C een sterke anti-oxidant, die schadelijke oxidatieprocessen tegengaat, waardoor de algehele afweer tegen ziekte toeneemt. Voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn: broccoli, paprika’s, kool, aardbeien, waterkers, bramen, citroenen, tomaten, citrusvruchten, bloemkool, alfafa.
 • Bij stress- of burn-outklachten is er veelal een verhoogde behoefte aan magnesium. Dit mineraal speelt onder andere een rol bij de energieproductie. Magnesium is bij uitstek het antistress-mineraal dankzij een kalmerende werking op spieren en bloedvaten. Juist de balans tussen calcium en magnesium zorgt voor het evenwicht in het lichaam van spanning en ontspanning. Magnesium vindt je in bijvoorbeeld: noten (cashew, amandelen), bananen, rozijnen, avocado, zaden, kelp, knoflook, zeewier, schelpdieren, volkoren (ongepelde) granen, quinoa en bittere chocolade.
 • Ook het mineraal zink heeft een hogere behoefte bij aanhoudende stress. Zink speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in de hersenen. Het is een van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor je lichaamscellen en immuunsysteem. Eet deze voeding om meer zink binnen te krijgen: groene bladgroenten, pompoenpitten, sesamzaad, linzen, amandelen, volkoren granen, champignons.
 • Omega-3 vetten: er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van Omega-3 vetten. Een van deze effecten is dat het de productie van serotonine in de hersenen reguleert, wat zorgt voor een positieve(re) gemoedstoestand. Eet hiervoor: walnoten, vette vis zoals zalm, sardines, makreel, haring, paling, lijnzaad.
 • Groene thee bevat ingrediënten die een gunstige invloed hebben op stress, zoals L-theanine. Dit aminozuur heeft een positief effect op dopamine en serotonine, welke verantwoordelijk zijn voor je stemming. Als je 4-5 kopjes per dag drinkt, kan dit je ontspanningsgevoel bevorderen. Groene thee is bovendien goed voor je bijnieren als deze al zwaar belast zijn door chronische stress- of burn-outklachten.

Eet vooral de voedingsmiddelen die je gegeven worden door moeder natuur. Vers en puur natuur.

Supplementen als ondersteuning bij herstel van een burn-out

Juist bij een burn-out is het raadzaam om je lichaam te ondersteunen met kwalitatief goede supplementen. De balans in je lichaam is dan dermate verstoord, waardoor het moeilijker is om met goede voeding deze balans terug te krijgen. Met supplementen ondersteun en bevorder je het herstel van je lichaam. Het kan wel enkele maanden duren voor je effect bemerkt. Dit is afhankelijk van de intensiteit van je klachten. Supplementen zijn altijd ter ondersteuning bedoeld en nooit als vervanging van begeleiding bij herstel.

Enkele supplementen die het herstel van stressklachten en een burn-out kunnen ondersteunen: zijn magnesium, ashwagandha, vitamine B-complex, zink en vitamine C.

Deel deze gezonde informatie met iedereen die je lief is… misschien maakt het wel een groot verschil voor hen! Dankjewel!

Gezonde aanraders

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd