Uiensoep van Jamie Oliver & Ingrid

Uiensoep van Jamie Oliver & Ingrid

Deze tijd van het jaar trekt me altijd naar stevige soep die me verwarmt. Een tijdje terug maakte ik al de Minestrone soep (van Jamie & Ingrid). Deze uiensoep behoort ook tot de categorie soep die-ik-nog-nooit-eerder-heb-gemaakt-en-gegeten. Mijn hartje gaat niet sneller kloppen als ik `uiensoep` op de menukaart zie. Vanaf nu is dat anders. Uiensoep die een beetje van Jamie is én een beetje van mezelf.

Het is eigenlijk een heel eenvoudig recept met weinig ingrediënten. Als je zelf kookt met verse ingrediënten, is het ook helemaal niet nodig om zo ingewikkeld te doen. Je zult zelf proeven, dat een combinatie van de juiste bereiding en de juiste smaken het zo lekker maakt.

Uiensoep van Jamie & Ingrid

1 uur, 15 minuten

Aantal: 4

Uiensoep van Jamie & Ingrid

Gezonde uiensoep van Jamie Oliver & Ingrid. Eén van mijn favo soepjes.

Ingrediënten


  • 6 grote uien

  • 1-2 teentjes knoflook

  • 60 gram (biologische) roomboter

  • 1 eetlepel verse thijmblaadjes

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 eetlepel spelt volkorenbloem

  • 150 ml witte wijn

  • 1 liter runderbouillon

  • snuf (Keltisch) zeezout

  • optioneel: een handje volkoren (sliert)pasta

  • 1 eetlepel (biologische) crème fraiche

Zo maak je het


  • Snijd de uien in dunne ringen. Pink een traantje weg. 🙂

  • Smelt de boter en doe de ui met de thijmblaadjes, een snuf zeezout en de laurierblaadjes in de pan op een laag vuurtje. Schep alles om en laat de uien zacht en glazig en zoet worden. Laat ze niet verkleuren. Laat dit voor zeker 40-45 minuten pruttelen. Juist het garen op een laag vuurtje zorgt voor het caramelliseren van de uien. Dit bepaalt uiteindelijk de smaak van je soep. Voeg op het laatst een paar teentjes (uitgeperste) knoflook toe.

  • Roer de bloem erdoor.

  • Voeg langzaam de wijn toe en blijf roeren. Voeg ook de bouillon toe en breng aan de kook. Laat nog eens 20 minuten pruttelen.

  • Voeg de laatste minuten eventueel een handje volkoren pasta toe, als je liever een iets meer gevulde soep hebt. Houd hiervoor de kooktijd aan die op de verpakking staat.

  • Voeg als laatste een eetlepel (of 2) crème fraîche toe.

Uiensoep Jamie en Ingrid

Wat deze uiensoep anders maakt? 

Ik heb het stokbrood met veel kaas vervangen door een (zelf gemaakte) bruschetta. Dit recept volgt binnenkort op de site, samen met een recept voor Rozemarijn Knoflookbrood van amandelmeel. Ja, ik ben me er eentje.

 

Kom in mijn armen

Elke 14 dagen gezond gedoe in je mailbox




Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd