27 Tips voor meer Energie die écht werken

27 Tips voor meer Energie die écht werken
  • Save

Zucht zucht.

Sjok sjok.

Hurry hurry.

Poeh poeh.

Moe moe… moeeeee.

Zie hier het doorsnee leven van de gemiddelde vrouw. Herkenbaar? Ben je misschien besmet met het drukkerietes-virus? Je weet wel, dat virus wat er voor zorgt dat je chronisch te druk bent. Dat je helemaal nérgens meer aan toekomt, laat stáán aan jezelf. 🤦‍♀️

Je kunt natuurlijk zo doorgaan. Maar misschien is het verstandiger om een meltdown (lees: burn-out) te voorkomen en je energieniveau weer te voeden. En met deze tips gaat je dat écht lukken.

27 Tips voor meer Energie die écht werken

#1. Doe es niks

En als ik zeg niks, dan bedoel ik ook niks. Dus ook niet op je smartphone koekeloeren. Own het niksen. Staar naar buiten. Droom wat weg.

#2. Practise the pause

Tja, weet je wat het is? Veel mensen racen de hele dag door tot alle energie op is. Misschien herken je het wel dat je aan het eind van de middag al op instorten staat. Niet nodig. Soms is er niets meer nodig dan dat je gewoon een paar keer per dag stopt met waar je mee bezig bent. Gewoon een minuutje of wat nemen. Rek en strek even als je een zittend beroep hebt. Loop naar buiten als dat kan. Kijk naar de lucht. Spreid je armen en adem een paar keer diep in en uit. Voelt beter, hè?

#3. Eet en drink gezond

Ja, dit is natuurlijk gewoon basic hè. Om het wonder van je lichaam goed te laten functioneren, heb je nou eenmaal vitaminen en mineralen nodig. Als je doorgaans shit eet, dan zul je je ook shit voelen. Kies beter hiervoor: niet vullen, maar voeden. Want dat is wat je lijf nodig heeft voor een goed werkende energiestofwisseling. En joh, je hoeft écht niet als een monnik te leven, hoor. Eet voor 80% van de tijd gezond. Hoe meer je varieert in gezonde en verse voeding, hoe groter de kans is dat je de vitaminen en mineralen binnenkrijgt die betrokken zijn bij een gezonde energiestofwisseling (B-vitamines B2, B3, B5, B6 , B11, B12, vitamine C, vitamine D, ijzer en magnesium).

Stressvrije voeding_ 10 recepten voor meer energie
  • Save

Ik heb trouwens een gratis E-book met deze ☝☝ 10 recepten Stressvrije Voeding voor je klaar staan. Voeding die vult in plaats van voedt. Voeding die je energie geeft. Als je onderstaand je gegevens invult en klikt op Aanmelden, ontvang je het E-book én een serie van 11 e-mails waarin ik je precíes uitleg hoe het zit met stress bij vrouwen. Je kunt je altijd met één klik weer afmelden.

Gratis E-book Stressvrije Voeding

#4. Drink voldoende water

Je lichaam bestaat voor zo’n 75% uit water. Een gezonde vochthuishouding heeft effecten op o.a. de bloedsomloop en spijsvertering. Als je enkele dagen te weinig vocht drinkt, kan dit al leiden tot hoofdpijn, concentratieverlies en vermoeidheidsklachten. Stop met het drinken van gezoete dranken en vervang het door water. Drink dagelijks 2 liter water. Als dit je moeite kost, bouw het dan stapsgewijs op. Water is het béste energiedrankje.

#5. Wandelen reguleert de stressrespons

Ik leg je graag even uit hoe dat dan precies werkt. De hypothalamus in de hersenen zorgt bij stress voor het signaal aan de bijnieren. De bijnieren maken cortisol aan: het stresshormoon. De hypothalamus zorgt dus bij een bedreiging (stress) voor het activeren van de stressrespons.

De hippocampus is betrokken bij het remmen van de stressrespons. Als er kortdurende stress is, zorgt de hippocampus dus dat je cortisol weer daalt. Niets aan de hand, we noemen dit gezonde stress.

Maar als er sprake is van chronische stress:
 Je loopt bijvoorbeeld de hele dag als een dolle stresskip te rennen, haasten en vliegen.
 Je voelt je vaak gestrest of gespannen.
 Je staat altijd maar AAN.
 Er ligt teveel op je bordje.
Bij chronische stress krijgt cortisol niet eens de KANS om te dalen. Dit teveel van cortisol zorgt dat de hippocampus minder goed haar werk kan doen. Omdat het remmend effect van de hippocampus dan minder goed werkt, kun je in een vicieuze (stress)cirkel komen. Heb jij weer… 🤦‍♀️

Maar nu het goede nieuws: wandelen heeft een direct effect op de hippocampus in de hersenen, omdat de hippocampus geactiveerd wordt door lichaamsbeweging. De hippocampus geeft het signaal aan de hypothalamus om de stressrespons te remmen en cortisol vermindert. Hoera! 🤩

Maar er is meer: lichaamsbeweging heeft óók nog een stimulerende werking op de frontale lob in je hersenen. Deze frontale lob heeft – zodra je gaat bewegen – een positief effect op de amygdala. En in de amygdala ligt jouw voorraad opgeslagen van negatieve ervaringen, zorgen, angst en verdriet. Bewegen zorgt óók nog eens voor een remmend effect op de negatieve emoties in de amygdala.

Karamba! Is het niet magisch? 😍😍 Wandelen dus! 🚶‍♀️ Het reorganiseert de stressrespons in je hersenen en als gevolg daarvan je stressniveau. Extra bonuspunten: het geeft je ook meer energie en het versterkt je immuunsysteem.

💡 Tip: ik geef Mindful Walk-cursussen in Dronten. Als je onderstaand je naam en e-mailadres achterlaat, ontvang je bericht als er nieuwe cursusdata beschikbaar komen. 

#6. Sport!

Door te sporten bereik je dezelfde effecten als beschreven bij #5. Sporten geeft je energie. Iedere vorm van beweging zorgt ervoor dat je energie weer gaat stromen. En je weet toch inmiddels ook wel dat er gelukshormoontjes in je hersenen worden aangemaakt tijdens het sporten?

#7. Doe een ademhalingsoefening

Oh, je had nog niet in de gaten dat je sneller gaat ademen bij veel onrust en stress? Een te snelle ademhaling is een overduidelijk stress signaal. Bij een te snelle ademhaling verandert het zuurstof-/koolzuurniveau in je bloed. Een verstoorde balans tussen zuurstof en koolzuur zorgt veelal voor allerlei klachten, waarvan vermoeidheid één van de belangrijkste is. Ook krijgen alle fysieke processen en organen in je lichaam minder zuurstof binnen dan nodig is, met alle gevolgen van dien. Het goede nieuws is dat je heel simpel kunt beginnen met ademhalingsoefeningen, zodat je zélf invloed kunt uitoefenen op stressklachten en vermoeidheid. Ik schreef er eerder een gratis E-book over wat je hier kunt downloaden. Ik dénk zomaar dat er wel wat aaaahs 🤦‍♀️ en oooohs 🙆‍♀️ gaan vallen bij je.

#8. Mediteer

Meditatie is behoorlijk wetenschappelijk bewezen. Meditatie verlaagt de cortisolspiegel in je bloed en werkt stressverlagend. Factcheck: Srinakharinwirot University. Meditatie heeft ook een positieve invloed bij energieslurpers zoals depressie en angst en kan deze klachten verminderen bij dagelijks 30 minuten mediteren. Factcheck: Nu. Maar het belangrijkste is dit: meditatie zorgt ervoor dat je tot rust komt (maar daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn).

#9. Luister naar muziek en zing! 

Als je luistert naar muziek, worden dezelfde hersengebieden geactiveerd zoals bij #5 beschreven staat. Zing erbij en liefst zo hard mogelijk! Energie gegarandeerd!

#10. Doe iets liefs voor een ander (of jezelf)

Zodra je iets liefs doet voor een ander of jezelf, gebeurt er iets moois. Je krijgt er een goed gevoel van. Zo’n lekker gevoel wat je van binnenuit verwarmt. Dus doe iets liefs. Groet iemand, zo maar. Wees behulpzaam voor oude mensen. Laat weten dat je aan iemand denkt. Of pamper jezelf. 💞

#11. Verander moeten in willen

Ben jij ook een slaaf van je eigen ‘moetens’? Vooral als jouw leven aaneen hangt van (heel) veel moeten, kun je hier ongemerkt te veel druk bij jezelf neerleggen. Je ‘moet’ een goede moeder zijn. Het werk ‘moet’ af. Je ‘moet’ de was nog doen. In je hoofd ben je alleen maar bezig met ‘wat nog moet’. Stop daarmee.

Ja maar, ja maar, sommige dingen moeten echt!

Weet ik. Maar dan nog kun je het beter willen dan dat het moet. En bovendien: moet het ook echt? Of ‘moet’ je minder moeten van jezelf?  🤦‍♀️

#12. Minder met suiker

Zodra je (te) veel suiker hebt gegeten of gedronken, wordt deze gevolgd door een energiedip. Wel eens gehoord van serotonine? Dit is een neurotransmitter met een kalmerende werking. Als je het serotoninegehalte in je hersenen op een gezond peil wilt houden, kun je beter volwaardige in plaats van lege koolhydraten eten. Vermijd het eten of drinken aan rijke suikerhoudende producten en kies bovendien voor volkoren varianten van brood, pasta, rijst en dergelijke.

#13. Doseer smartphonegebruik

Er zijn steeds meer mensen die honderden keren per dag op hun smartphone kijken! Vind je het gek dat je hyperdepieper bent?! Zeker als je een social media-tijger bent, kan dit ook leiden tot mentale vermoeidheid. Doseer je smartphonegebruik – bijvoorbeeld door een weekend offline te gaan – en merk zelf het verschil.

#14. Laat los wat je niet kunt veranderen

Zeker als er veel stressverhogende gedachten zijn, kun je dit doen:

🍀
  • Save
 stel jezelf de vraag of je iets kunt veranderen aan hetgeen waar je over piekert.

🍀
  • Save
 indien nee: laat het los.
🎈
  • Save

🍀
  • Save
 indien ja: ga dat doen (en stel het niet uit).

#15. Ga de natuur in

Wandelen in de natuur, wie wordt er niet beter van? Ga vaker naar het strand voor een strandwandeling. De wind door je haar. Het geluid van de golven in je oren. En met een beetje geluk de zon op je bol. Of ga naar het bos en kijk om je heen. 🌲 Ontdek 10 soorten vogels. 🦉 Vind 5 dingen die je kunt voelen. 🍂 Zoek 3 dingen die je kunt ruiken.

💩
  • Save

#16. Doe een dansje

Wie voelt zich niet beter na een dansje? Werkt ook goed tegen chagrijnige buien trouwens. 😎

#17. Knuffel je suf

Zoek iets of iemand om mee te knuffelen. Boost je energie met een dosis Oxytocine. Knuffel. Aai. Streel. Niemand in de buurt? Kijk dan naar knuffel filmpjes.

#18. Neem een koude douche

Ja, als er nou één ding is waarmee je de energie weer door je lijf laat stromen, is het deze wel. Koud douchen heeft vele gezondheidsvoordelen, maar dan is het wel nodig dat je het dagelijks doet. Maar: laten we klein beginnen. Probeer het gewoon en ervaar het zelf:
✔ Nadat je warm gedoucht hebt, draai je de warme kraan uit.
✔ Begin bij je benen en ga zo langzaam naar boven toe.
✔ Na je benen je buik, steeds ietsje hoger.
✔ Het is oké om jodelahietieeeee te roepen. 😅
✔ Dan je armen, je borst en je rug.
✔ Dan kun je er eventueel ook met je hoofd ondergaan. Als je dat te gek vindt, kun je ook alleen je gezicht doen.
Het is normaal dat je adem wat hortend gaat. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat.
Als je het voor een eerste keer een minuut kunt volhouden, vind ik je echt 💪💪💪

Probeer het morgen eens als je onder de douche stapt. Je lijf tintelt meteen van de energie, wedden?

#19. Plan Sacred Time

Vertel eens, waar en wanneer is er ruimte voor jou? Om eens even lekker te relaxen? Leuke dingen te doen die je energie geven? Vrijwel alle vrouwen met een burn-out die ik de afgelopen jaren in mijn coachpraktijk heb gezien, hadden een chronisch gebrek aan me-time. Wat je nodig hebt, is oplaadtijd. Ik noem het Sacred Time. Plan het in je agenda. Sacred betekent natuurlijk dat je er niet van af gaat wijken. Die tijd is écht voor jou en voor jou alleen. Dat is niet egoïstisch. Dat is gewoon een gezonde keuze in goed voor jezelf zorgen.

#20. Lees een boek

Als je een goed boek leest, kun je misschien wel dat denken in je hoofd even op de pauzestand zetten. Combineer het eventueel met:

#21. Neem een bad

En neem een goed boek mee, zodat je even aan niets anders hoeft te denken. Gewoon jezelf even onderdompelen in warmte, mmmmmm.

#22. Accepteer dat je to-do-lijst nooit af is

Er zijn echt te veel mensen die het afvinken van een to-do-lijst voor laten gaan op hun energie. En waarom eigenlijk? Wees realistisch en aanvaard dat je to do’s nooit af zijn. That’s life.

#23. Wees lief en zacht voor jezelf

Oh, jij denkt dat jezelf bashen met zelfkritiek en zelfverwijt zorgt voor een lekker energiek gevoel? Meid toch.

⛔
  • Save
 Wees gewoon nét zo lief voor jezelf als dat je voor je kids of anderen bent. Want hoe liever jij voor jezelf bent, hoe meer jij ook echt iets zult gaan DOEN met deze tips.

#24. Lach meer (ook om jezelf)

Of misschien zelfs: vooral om jezelf. Het leven is al serieus genoeg. Lach meer. Lach vaker. Humor geeft energie en werkt ontspannend.

#25. Vergeef

Boos of gefrustreerd zijn op iets of iemand slurpt energie. En oh, wat kan het je hoofd vol stoppen met nare gedachten, onrust en negatieve energie. Vergeven doe je misschien wel vooral voor jezelf. En uiteindelijk maken we allemaal fouten in het leven, denk je niet? Probeer meer compassie te tonen en vergeet niet om dit ook aan jezelf te geven.

❤️
  • Save

#26. Kies voor vertrouwen in plaats van angst

Als je steeds maar weer bezig bent met alles wat er mis kan gaan, leef je een angstig leven. Steeds maar weer die gedachten van Wat als…? en Zal ik wel of zal ik niet? Kies liever voor vertrouwen. Vertrouw erop dat zich juist datgene aandient in je leven wat nodig is. Vertrouw erop dat je het aankunt. Vertrouw erop dat het goed komt.

💚
  • Save
Je kunt geen pijn vermijden in je leven. We krijgen allemaal onze portie verdriet en pijn te verwerken. Als je eenmaal ziet dat verandering en moeilijke tijden bij het leven horen, geeft dat vertrouwen om het proces waar je doorheen moet, aan te gaan.

#27. DOE iets aan je stressie leven

Want zolang jij er niets aan doet, kan er ook niets veranderen. Verandering van een onrustig en stressie leven begint altijd bij JOU.

Dus meld je onderstaand eens aan voor een serie van 11 e-mails waarin ik je wat duidelijker kan uitleggen hoe dat nou zit met stress bij vrouwen. En dat gratis E-book met 10 Recepten voor Stressvrije Voeding is dan voor jou. Afmelden kan altijd weer met één klik.

Gratis E-book Stressvrije Voeding

 

  • Save

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd