Het jaar 2021 is in zicht. Waarschijnlijk ben je net zo blij als ik dat 2020 voorbij is. Want laten we wel wezen: hier kon geen science fiction film tegenop. De huidige situatie met Corona zorgt ervoor dat veel mensen chronische stress ervaren. Jij misschien ook wel. Toch ben je minder machteloos dan je misschien wel denkt. Want geloof me: je kunt echt heel veel doen in 2021 om de regie over stress te nemen. Dat heeft misschien wel minder met Corona te maken dan je zou denken. Nee, het gaat er vooral om hoe JIJ met stress omgaat.
Dus, komt ie: 👇
10 Succesvolle manieren om in 2021 de regie over stress te nemen
#1. Je gaat ontspanning hoger op je prioriteitenlijst zetten
Hmmmm, ontspanning, wat was dat ook alweer? Vroeger betekende dit dat je op geregelde tijden even iets leuks doet. Zo’n moment dat je even niets moet. Dat je gewoon effe lekker kunt niksen. Dat je iets doet waar je ontspannen van wordt. Iets wat je energie geeft. Sporten. Lezen. Muziek. Vriendinnen. Knutselen. Bakken. Zingen. Maar vooral: meer dansjes. Waarom meer dansjes? Probeer jij maar eens gestrest te blijven als je een dansje doet. 💃💃💃

#2. Je maakt de zorg voor jezelf belangrijker
Poeh hey! Dat is me meteen wat, hè. Laat ik het uitleggen. Wij vrouwen zijn zó gemaakt dat we goed kunnen geven en zorgen. Het hormoon oxytocine zorgt hiervoor. Ook bij het verrichten van zorgtaken wordt er meer oxytocine aangemaakt. Dus wat doen we onbewust?
Zorgen.
Geven.
Helpen.
Te veel vrouwen vergeten hierbij aan zichzelf te geven. Onbewust staan ze op de laatste plaats. Eerst moet het met de kinderen goed gaan. Dan met de eventuele partner. Dan komt het werk. En dan is er soms óók nog een huishouden wat voorgaat op de zorg voor zichzelf.
Meiske toch. 🤷♀️ Wanneer ben jij eens aan de beurt?
Wanneer je altijd maar geeft en het belang van anderen boven je eigen belang stelt, komt er een moment dat het gaat wringen. De balans tussen wat goed is voor de ander en wat goed is voor jou kan verstoord raken. De stress of stressbeleving neemt toe.
Laten we dat eens anders doen. Zet jezelf op één. Dat werkt echt ZO veel beter. Eerst goed voor jezelf zorgen. Dat is niet egoïstisch, dat is gewoon je gezonde verstand gebruiken. Want zeg nou zelf. Als het goed met jou gaat, heeft iedereen daar profijt van.
Jij. 💁♀️
Je kinderen. 👧👦
Je partner.🧔
En zélfs je werk.
Even tellen: win-win-win-win!

#3. Je zegt vaker: wat kan mij het schelen! (#WKMHS)
Ja, wat kan jou het schelen! Wees gewoon eens wat minder bezig met wat mensen van je vinden. Of denken. Of zeggen. De kans is groot dat ze vooral druk met zichzelf zijn (en dus niet met jou). Dus haal je schouders vaker op. Werkt als een tierelier. Proberen dus! Eventueel mét tong uitsteken (maar dat is op eigen risico

#4. Je gaat je hormonen wat serieuzer nemen
Er zijn echt té veel vrouwen van 40+ die niet in de gaten hebben dat er hormonaal al van alles aan het veranderen is, waardoor zij stressgevoeliger zijn. En ja dame, dat kan óók als je nog totaal niets merkt van de overgang. Hiernaast heeft chronische stress een groot effect op onze hormonen, waardoor een wisselwerking op de hormonale disbalans ontstaat. Lees hier maar eens. In mijn coachpraktijk zie ik te veel vrouwen van middelbare leeftijd die hormonale disbalans pas herkennen als de eerste opvlieger 😡 zich aandient. Vaak zijn ze dan door stress al een kopje kleiner gemaakt. Jammer en onnodig.

#5. Je gaat nu écht eens kappen met dat perfectionisme!
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: perfectionisme kost je meer dan dan het je oplevert. De meeste vrouwelijke perfectionisten die ik in mijn coachpraktijk zie, zijn een soort slaafje van de hoge eisen die ze zichzelf opleggen. De ironie van dit alles? Dat perfectionisme er JUIST voor zorgt dat je het tegenovergestelde bereikt.
Dus je wilt zó graag die perfecte moeder zijn. Maar in je drang om dit te bereiken word je vaker juist een gestreste moeder. 🤦♀️
Steeds dat gevoel dat het niet goed genoeg is.
Steeds maar weer frustratie dat je te kort schiet.
Steeds maar harder proberen.
Steeds meer druk.
En je doet nog wel ZO je best. Maar misschien kun je juist dat beter loslaten. Misschien is het wel gezonder om wat minder je best te doen. Dus kom op, joh. Je bent echt té leuk om het jezelf zo moeilijk te maken. Mik een beetje lager dan die 10. Je leven wordt meteen een stuk makkelijker.

#6. Je laat je schuldgevoel los
Je voelt je schuldig als je nee zegt. Je voelt je schuldig als je iets voor jezelf wilt doen. Je voelt je schuldig als je lummelt.
Ja, dat schuldgevoel, dat weet wat. Het zorgt ervoor dat je dingen doet die je niet leuk vindt. Dat je ja zegt terwijl alles in jou nee schreeuwt. Dat je altijd maar doorgaat, zelfs als je geen pufje energie meer hebt.
Vraagje.
Hoe hélpt schuldgevoel je nou eigenlijk? 🤦♀️
Helemaal niet natuurlijk! Dus meid, laat het gaan. Laat die negatieve gevoelens over jezelf los. Gooi dat schuldgevoel de prullenbak 🗑 in, waar het hoort.
#7. Je gaat je grrrrrrrenzen aangeven
Er zijn heel wat vrouwen die mij toevertrouwen dat ze intens verlangen naar meer RUST. Maar weet je wat het is? In deze knettergekke gestreste wereld wordt er gewoon HEEL VEEL van je gevraagd. En als jij daar als een blinde stresskip alleen maar achteraan holt om te voldoen aan wat iedereen van je vraagt, tja, dan gaat het natuurlijk nooit goed komen. 🤯
Meer RUST kun je bereiken door zélf meer RUIMTE in te nemen. Beter je grrrrrenzen aangeven gaat je daarbij helpen. Veel vrouwen vinden dit lastig. Want oh wee, als iemand je niet aardig vindt. Terwijl aangeven wat je wel of niet wilt, ook gewoon kan betekenen dat je duidelijk bent. That’s it.
Als je begint met je grrrrrrrrenzen aan te geven, is dit het gevolg: je creëert ruimte. Jouw ruimte. En meer ruimte voor jezelf betekent meer RUST (maar dan wel even #1 erbij betrekken). Lees hier meer over je grenzen aangeven.

#8. Je gaat vaker om hulp vragen
IEEEEEEEKSSSS! Hulp vragen? Schiet je al in een verkramping? Wacht je ook té lang voor je zelf eens om hulp vraagt? Waarom? Wat is er mis met een beetje hulp vragen, vooral als je vastloopt of het even niet meer weet? Trek aan de bel en wacht er niet te lang mee. Toch lastig? Denk aan #WKMHS.

#9. Je gaat 100% commitment aan jezelf geven
Natuurlijk wil je minder stress. En ja, natuurlijk wil je je beter voelen. Maar er zijn meestal maar een paar weken nodig om weer terug te vallen in oud gedrag. Wat er vaak ontbreekt: een concreet plannetje waarin je precies weet wat je gaat doen, wanneer en met wie. Aan dat plannetje geef je vervolgens 100% commitment. Als het dan tóch nog lastig blijft om je aan het plan te houden, dan kun je echt beter hulp inschakelen. Zie #10.
#10. Je laat een berichtje achter voor een belletje
Ik denk zomaar dat je enorm verlangt naar je oude ikkie.
Die ikkie die straalde. 🤩
Die ikkie die tijd had om leuke dingen te doen.
Die ikkie die nog energie had.
Ik weet, het valt niet mee om échte verandering te bereiken in je leven. Het is hard werken. En het is ook lastig als je al vermoeid bent hè. Maar weet je? Dat is nou precies waar coaching je op weg kan helpen, want:
✅ Je blijft on track voor je gestelde doelen.
✅ Je wordt gekieteld, gemotiveerd en geïnspireerd om het nu écht anders te gaan doen.
✅ De driestaps-aanpak van De Gezonderie is bewezen effectief. Eerst weten hoe je ervoor staat. Dan werken aan herstel en opbouw van energie. En hierna aan de slag met gezonde denk- en doe-patronen en een krachtige mindset.
Het jaar 2021 kan het jaar zijn waarin je écht de regie over stress neemt. Het jaar van jouw doorbraak. 💪 Kláár met stress. Stel jezelf eens voor hoe je weer zou kunnen stralen. Hoe je misschien zelfs weer een nóg leukere moeder kunt zijn. Stel je eens voor hoe het zou voelen als je jezelf weer kunt zijn. ✨ Als we in januari beginnen, kun je voor de zomer al weer stralen. Misschien zelfs eerder, maar dat kan ik pas bepalen als we elkaar gesproken hebben.
🧡 Jij 2.0 in 2021. Hoe zou dát voelen? 🧡
Laat je gegevens achter voor een belletje. Het is 100% vertrouwelijk, gratis en je zit nergens aan vast. Als je het fijn vindt dat we het belletje begin januari plannen, geef dit dan even aan in het onderste tekstveld.
Schrijf een reactie