Voelt jouw hoofd net als een flipperkast? Wil jij ook je hoofd gewoon eens even UIT zetten? Schieten je gedachten alle kanten op en is het een drukte van belang in je hoofd? Ben je moe van die wirwar van to-do’s en tuimelen je gedachten over elkaar heen?
Je weet vast wel dat een stressie leven zorgt voor een vol hoofd. Je kunt je minder goed concentreren. Je denken en doen stuiteren alle kanten op.
Stel je toch eens voor dat je zélf iets kunt doen aan al die onrust in je hoofd. Zou dat niet heerlijk zijn? En verlang je er ook zo naar?
Ga aan de slag met deze 44 praktische tips die enorm effectief zijn. Want Rust in je Hoofd is écht mogelijk.
Rust in je Hoofd: 44 Praktische Tips
#1. Doe iets met je handen
Met je handen? Ja, want al dat denken, analyseren, piekeren en zorgen maken vindt plaats in je linkerhersenhelft. En zodra je iets doet met je handen – zoals koken, tekenen, kleuren, puzzelen, in de aarde wroeten, breien – wordt het rustiger aan de linkerkant.
#2. Schrijf het uit je hoofd en op papier
Het opschrijven zorgt ervoor dat je je gedachten gaat ordenen. Niet omdat dat zo moet, maar omdat dat vanzelf gebeurt. Ook kan het schrijven je nieuwe inzichten geven, zeker als je ergens mee worstelt waar je niet uit komt. Maak je geen zorgen over mooie zinnen. Schrijf gewoon.
#3. Minder met emotionele informatie
Op nieuwssites en social media zijn er steeds meer persoonlijke drama’s van mensen te lezen én zien die bijvoorbeeld ziek of vermist zijn. Je kent de mensen niet, maar raakt er toch in meer of mindere mate emotioneel bij betrokken. Probeer dit nieuws te minderen of doseren. Je kunt nou eenmaal niet het leed van de hele wereld op je schouders dragen.
#4. Zet je telefoon op stil
Ik hoor steeds meer mensen om me heen die dit doen, omdat het zo veel rust geeft. Laat je niet leiden door notificaties of pingeltjes van je smartphone. Dit zorgt er juist voor dat je je als een dolle stresskip laat leiden door de apps op je smartphone. Houd zélf controle wanneer je kijkt. Zo neem je simpelweg de regie over je rust.
#5. Doe één ding tegelijk
Sommige mensen gaan er prat op: ze denken dat ze sneller, efficiënter en/of effectiever zijn door veel dingen tegelijk te doen. Waarschijnlijk staan er tientallen tabbladen open in je browser. Divers onderzoek wijst uit dat multitasken compleet inefficiënt is. Eigenlijk zorgt het eerder voor onrust. Als je steeds tussen taken schakelt en hiermee het denken onderbreekt maak je meer fouten en ben je juist meer tijd kwijt aan dezelfde taak.
#6. Beweeg!
De hypothalamus in de hersenen zorgt bij stress voor het signaal aan de bijnieren. De bijnieren maken cortisol aan: het stresshormoon. De hypothalamus zorgt bij een bedreiging (stress) voor het activeren van de stressrespons.
De hippocampus is betrokken bij het remmen van de stressrespons. Als er stress is, zorgt de hippocampus dus dat je cortisol weer daalt. Bewegen heeft een direct effect op de hippocampus in de hersenen, omdat de hippocampus geactiveerd wordt door lichaamsbeweging. De hippocampus geeft het signaal aan de hypothalamus om de stressrespons te remmen en cortisol vermindert. Dit gebeurt zélfs al als je gaat lopen. Hoera!
#7. Sport!
Zie #6. Als het je tijdens het sporten nog lukt om te piekeren, dan denk ik zomaar dat er nog geen zweetdruppels geproduceerd worden. Bijkomend voordeel van sporten: er worden feelgood-stofjes aangemaakt, die de onrust in je hoofd verdringen.
#8. Doe een ademhalingsoefening
Oh, je had nog niet in de gaten dat je sneller gaat ademen bij veel onrust en stress? Een te snelle ademhaling is een overduidelijk stress signaal. Een ademhalingsoefening zorgt onder andere voor meer zuurstof in je hersenen, zodat je weer helder kunt denken. Bonus: je komt er ook van tot rust.
#9. Mediteer
Meditatie is behoorlijk wetenschappelijk bewezen. Meditatie verlaagt de cortisolspiegel in je bloed en werkt stressverlagend. Factcheck: Srinakharinwirot University. Meditatie heeft een positieve invloed bij depressie en angst en kan deze klachten verminderen bij dagelijks 30 minuten mediteren. Factcheck: Nu. Meditatie zorgt ervoor dat je tot rust komt (maar daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn).
#10. Luister naar muziek
Als je luistert naar muziek, worden dezelfde hersengebieden geactiveerd zoals bij #6 beschreven staat.
#11. Doe iets liefs voor een ander (of jezelf)
Zodra je iets liefs doet voor een ander of jezelf, gebeurt er iets moois. Je krijgt er een goed gevoel van. Zo’n lekker gevoel wat je van binnenuit verwarmt. Dus doe iets liefs. Groet iemand, zo maar. Wees behulpzaam voor oude mensen. Laat weten dat je aan iemand denkt. Of pamper jezelf. 💞
#12. Verander moeten in willen
Ben jij ook een slaaf van je eigen ‘moetens’? Vooral als jouw leven aaneen hangt van (heel) veel moeten, kun je hier ongemerkt te veel druk bij jezelf neerleggen. Je ‘moet’ een goede moeder zijn. Het werk ‘moet’ af. Je ‘moet’ de was nog doen. In je hoofd ben je alleen maar bezig met ‘wat nog moet’. Stop daarmee.
Ja maar, ja maar, sommige dingen moeten echt!
Weet ik. Maar dan nog kun je het beter willen dan dat het moet. En bovendien: moet het ook echt? Of ‘moet’ je minder moeten van jezelf? 🤦♀️
#13. Minder met suiker
Wel eens gehoord van serotonine? Dit is een neurotransmitter met een kalmerende werking. Als je het serotoninegehalte in je hersenen op een gezond peil wilt houden, kun je beter complexe in plaats van lege koolhydraten eten. Vermijd het eten of drinken aan rijke suikerhoudende producten en kies bovendien voor volkoren varianten van brood, pasta, rijst en dergelijke.

Ik heb trouwens een gratis E-book met deze ☝☝ 10 recepten Stressvrije Voeding voor je klaar staan. Voeding die vult in plaats van voedt. Voeding die je energie geeft. Als je onderstaand je gegevens invult en klikt op Aanmelden, ontvang je het E-book én een serie van 11 e-mails waarin ik je precíes uitleg hoe het zit met stress bij vrouwen. Je kunt je altijd met één klik weer afmelden.
Gratis E-book Stressvrije Voeding
#14. Doseer smartphonegebruik
Er zijn steeds meer mensen die honderden keren per dag op hun smartphone kijken! Vind je het gek dat je hyperdepieper bent?! Met behulp van de app Forest kun je dit meer doseren.
#15. Laat los wat je niet kunt veranderen
Zeker als er veel stressverhogende gedachten zijn, kun je dit doen:
- stel jezelf de vraag of je iets kunt veranderen aan hetgeen waar je over piekert.
- indien nee: laat het los.
- indien ja: ga dat doen (en stel het niet uit).
#16. Blijf in het NU
Ja, je kunt natuurlijk eindeloos blijven hangen in dat wat er mis ging in je leven. Ook kun je jezelf oneindig druk maken over dat wat er misschien wel gaat gebeuren of fout kan gaan. Maar veel verstandiger én rustiger is het om met je aandacht in het NU te zijn. Want in het NU is nou eenmaal waar the magic happens.
#17. Ga de natuur in
De natuur is rustgevend. Kijk om je heen. 🌲 Ontdek 10 soorten vogels. 🦉 Vind 5 dingen die je kunt voelen. 🍂 Zoek 3 dingen die je kunt ruiken.
#18. Begin een moestuin
Niets zo mooi en vol van belofte als je zelf je groenten en fruit zaait, verzorgt en oogst. Het is goedkoop. Je eet lekker onbespoten groente en fruit (en wie wil dat nou niet?). Het helpt goed tegen piekeren en onrust. En je krijgt gegarandeerd vele geluksmomentjes tijdens het oogsten.
#19. Doe een dansje
Probeer jij maar eens in je hoofd te blijven als je een dansje doet. Werkt ook goed tegen chagrijnige buien trouwens. 😎
#20. Knuffel
Zoek iets of iemand om mee te knuffelen. Boost je humeur met een dosis Oxytocine. Knuffel. Aai. Streel. Niemand in de buurt? Kijk dan naar knuffelfilmpjes.
#21. Yoga-oefening Legs up the Wall
Het is nét of je kunt toveren als je deze oefening doet. Geloof me, dit wordt een van je favo oefeningen. Het kost slechts 5 minuten en je beloning is meer energie en meer rust in je hoofd. Ik hoor regelmatig terug van cliënten dat deze oefening ook goed helpt bij het verminderen van hoofdpijn.

Deze oefening is het fijnst als je een yogamatje tot je beschikking hebt. Ook zal het beter voelen als je iets onder je onderrug kunt leggen. Als je geen bolster hebt, voldoet een kussentje of dekentje ook wel. Probeer met je bibs zo dicht mogelijk tegen de muur te liggen, maar wel zo dat je comfortabel ligt. Als je korte hamstrings hebt, voelt het misschien lekkerder als je wat ruimte laat tussen de muur en je mooie billen. Leg je armen ontspannen en gespreid naast je neer, zoals je ziet op de foto. Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Adem in, adem uit. Probeer je uitademing iets te verlengen… Adem rustig in en uit door je neus en je zult merken dat je ademhaling als vanzelf rustiger wordt. Gewoon 5 minuten blijven liggen met de aandacht op je ademhaling, meer is het niet.
#22. Stop met piekeren
Gelukkig schreef ik daar al eerder een artikel over: 9 Effectieve Technieken om te Stoppen met Piekeren.
#23. Focus op wat je WEL wilt (en niet op wat je niet wilt)
Als je aandacht steeds gericht is op problemen, heb je meer problemen. Richt je aandacht liever op oplossingen, dan vind je ook meer oplossingen. Daarnaast kun je beter focussen op wat je WEL wilt (en dus niet op wat je niet wilt).
#24. Wees dankbaar
Er is altijd, altijd iets om dankbaar voor te zijn. Dat je vanochtend wakker werd. Dat je gezond bent. Dat er mensen van je houden. Dat het goed gaat met je kinderen. Dat je ademt. Dat je een dak boven je hoofd hebt. Wees vaker dankbaar voor alles wat goed gaat in je leven. Word je rustig van.
#25. Doe eens even helemaal niets
Soms is er niets meer nodig dan dat je gewoon even stopt met waar je mee bezig bent. Gewoon een paar keer per dag een minuutje nemen. Loop naar buiten als dat kan. Kijk naar de lucht. Spreid je armen en adem een paar keer diep in en uit. Voelt beter, hè?
#26. Kies voor ontspanning
Het is nog maar enkele tientallen jaren geleden dat je in de avonduren en de weekenden gewoon met ontspanning bezig was. Maar dankzij de nieuwe technologie lopen werk en privé door elkaar heen. Hierdoor kun je de neiging krijgen om steeds meer te werken. Zélfs al stuur je maar wat mailtjes, in je hoofd ben je op dat moment in de werkmodus. En dat is nou eenmaal geen ontspan-modus.
#27. Lees een boek
Als je een goed boek leest, kun je misschien wel dat denken in je hoofd even op de pauzestand zetten. Combineer het eventueel met:
#28. Ga in bad
En neem een goed boek mee, zodat je even aan niets anders hoeft te denken. Gewoon jezelf even onderdompelen in warmte, mmmmmm.
#29. Accepteer dat je to-do-lijst nooit af is
Er zijn echt te veel mensen die het afvinken van een to-do-lijst voor laten gaan op hun welzijn. En waarom eigenlijk? Wees realistisch en aanvaard dat je to do’s nooit af zijn. That’s life.
#30. Plan een bezoekje aan de sauna
In de sauna ben je toch vaak even helemaal los van alles. Al was het alleen maar omdat je afgeleid bent van je dagelijkse zorgen door al die blote lijven om je heen!
#31. Wees lief en zacht voor jezelf
Oh, jij denkt dat jezelf bashen met zelfkritiek en zelfverwijt zorgt voor een rustig en opgeruimd hoofd? Honey, no. Wees gewoon nét zo lief voor jezelf als dat je voor je kids of anderen bent. Want hoe liever jij voor jezelf bent, hoe meer jij ook echt iets zult gaan DOEN met deze tips.
#32. Lach meer (ook om jezelf)
Of misschien zelfs: vooral om jezelf. Het leven is al serieus genoeg. Lach meer. Lach vaker. Je hoofd wordt er meteen lichter van.
#33. Vul je agenda met me-time
Vertel eens, waar en wanneer is er ruimte voor jou? Om eens even lekker te relaxen? Leuke dingen te doen die je energie geven? Vrijwel alle vrouwen met een burn-out die ik de afgelopen jaren in mijn coachpraktijk heb gezien, hadden een chronisch gebrek aan me-time. Wat je nodig hebt, is oplaadtijd. Dat is niet egoïstisch. Dat is gewoon een gezonde keuze.
#34. Vergeef
Boos of gefrustreerd zijn op iets of iemand slurpt energie. En oh, wat kan het je hoofd vol stoppen met nare gedachten, onrust en negatieve energie. Vergeven doe je misschien wel vooral voor jezelf. En uiteindelijk maken we allemaal fouten in het leven, denk je niet? Probeer meer compassie te tonen en misschien wel vooral voor jezelf.
#35. Laat je masseren
Even alles los laten. Nee, niet gaan piekeren. Alleen maar voelen.
#36. Laat los dat iedereen je aardig moet vinden
Woman, please. Jij vindt toch ook niet iedereen aardig? Wat geeft het? Hoe harder jij probeert om aardig gevonden te worden, hoe groter de kans is dat je niet jezelf bent.
Als je je altijd maar aanpast om aardig gevonden te worden, verlies je jezelf.
#37. Probeer een digitale detox
Dit is voor de echte dare devils onder ons en de moeite waard om te proberen. Ga gewoon eens een weekend offline en ervaar wat het met de onrust in je hoofd doet. Het zou zo maar kunnen dat je merkt dat het een stuk rustiger is.
#38. Neem CBD-olie
Een natuurlijke manier die mijns inziens beter werkt dan medicatie, al is het alleen maar omdat er geen kans is op bijwerkingen. Ik heb in ieder geval al veel mensen kunnen helpen met deze tip. Je kunt er alles over lezen in dit artikel: Wat kan CBD-olie of THC-olie voor jouw gezondheid betekenen?
#39. Declutter
Een rommelig huis of een rommelige werkplek betekent vaak ook een rommelig hoofd. Zodra je je zooi, stapels en rommel opruimt, creëer je zelf rust om je heen.
#40. Kies voor vertrouwen in plaats van angst
Als je steeds maar weer bezig bent met alles wat er mis kan gaan, leef je een angstig leven. Steeds maar weer die gedachten van Wat als…? en Zal ik wel of zal ik niet? Kies liever voor vertrouwen. Vertrouw erop dat zich juist datgene aandient in je leven wat nodig is. Vertrouw erop dat je het aankunt. Vertrouw erop dat het goed komt. Je kunt geen pijn vermijden in je leven. We krijgen allemaal onze portie verdriet en pijn te verwerken. En hoe beter jij leert daarmee om te gaan, hoe beter het voor jou is.
#41. Ga naar het strand voor een wandeling
Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die zich niet frisser in het hoofd voelt na een lekkere strandwandeling. Gewoon doen.
#42. Stel je verwachtingen bij
En dan met name de verwachting als een onuitgesproken behoefte. Huh? Een onuitgesproken behoefte? Ja joh. Ik bedoel hiermee dat je eigenlijk iets nodig hebt van de ander. Iets wat je fijn vindt. Typische verwachtingen:
- Je dénkt dat iemand iets (voor je) zal doen.
- Of je dénkt dat iemand op een bepaalde manier zal reageren.
- Of je dénkt dat iemand iets vindt omdat jij dat ook vindt.
Een verwachting kan realistisch zijn, maar dat hoeft niet. Als een verwachting niet uitkomt kan er sprake zijn van acceptatie, maar ook van teleurstelling, verwarring en stress. Sommige mensen – en ja, vooral vrouwen – staan BOL van de verwachtingen (niet letterlijk hoor ). Je raakt dan constant gefrustreerd, voelt je vaak niet gehoord of begrepen. Wat je hieraan kunt doen? Komt ie:
- Herken het als je iets verwacht. Dus ben je teleurgesteld of gefrustreerd in of door iemand? Kan het zijn dat je iets verwachtte (zonder dit kenbaar gemaakt te hebben)?
- Verwacht niet zo veel. Veel verwachtingen zorgen ook voor veel teleurstellingen.
- Verwacht vooral niet dat mensen hetzelfde zijn of hetzelfde denken als jij. Het is hét recept voor veel teleurstellingen. Je projecteert dan jouw normen en waarden op iemand anders. We zijn nou eenmaal allemaal verschillend en dat is helemaal okay.
- Zie #43.
#43. Houd niet binnen wat besproken moet worden
Zeg het. Zeg gewoon wat je NODIG hebt. Spreek je verwachting uit. Bespreek dat wat je op je hart hebt. Meer is het niet! Dus: schouders naar achteren, kin omhoog en speak up!
#44. DOE iets aan je stressie leven
Want zolang jij er niets aan doet, kan er ook niets veranderen. Zo simpel is het. Verandering van een onrustig en stressie leven begint altijd bij JOU. 🧡
Alleen jij kunt ervoor kiezen om het nu écht anders te gaan doen.
Dus kies. 💪
Voor jezelf. 🧡
Mindful Walking: rust in uitvoering
Het kan geen toeval zijn natuurlijk, maar ik heb écht iets moois voor je om die rust in jezelf weer te vinden én te behouden. Ik kan jou namelijk precíes leren wat je kunt doen voor meer rust in je leven. Kom meedoen met een cursus Mindful Walking en ontdek zelf hoe enórm goed dit werkt. Kijk maar eens wat cursisten zeiden die je voorgingen:
- ‘Wat een inzichten kreeg je mee en wat een veranderingen bij mijzelf, al na enkele wandelingen.’
- ‘Ik word er helemaal rustig van.’
- ‘Wat een geweldige ervaring. Geen zweverig gedoe maar tips waar ik wat mee kan.’
- ‘Ik ga zeker op voor versie 2.0 want die vrijdagochtenden met Ingrid gaven mij inzicht in waar ik zelf de controle kan houden in de balans werk/privé.’
- ‘Ik merk echt dat het werkt.’
- ‘Ik ben minder kortademig.’
- ‘Ik slaap beter als ik eerst die oefeningen doe.’
- ‘Ik wacht met smart op het vervolg!’
Mooi hè. 💗
Dus kom je meedoen? Alleen of gezellig met een vriendin?
Kijk hier voor meer informatie en inschrijven, of laat onderstaand je gegevens achter en je ontvangt bericht als er nieuwe cursussen gepland staan.
Schrijf een reactie