Het is niet altijd eenvoudig om je relatie fris en fruitig te houden. Zeker als je eenmaal voorbij de prille verliefdheid bent en de realiteit zich aandient. Het wordt een nog grotere uitdaging als je al jarenlang bij elkaar bent. En oh wee, als je op middelbare leeftijd bent en je je partner door en door kent. Je hebt alles al een keer meegemaakt. Er kwam veel moois voorbij in de loop der jaren, maar ook de iets minder fruitige kanten heb je inmiddels driedimensionaal gezien. Langzaam maar zeker sluipt het erin: onvrede. Ruzie. Spanning. Irritatie. Relatiestress. Teleurstelling. Boosheid. Verwijdering. Als er langdurende relatieproblemen zijn, kan dit stressverhogend zijn. Want deze relatieproblemen zijn er dan vrijwel iedere dag. Dit hangt natuurlijk ook af van de oorzaak van de problematiek.
En dan is er die dag dat je de eerste keer denkt:
Ik ben er wel een beetje klaar mee. Als het zo moet, weet ik niet hoe het verder moet. Of ik nog wel verder wíl.
Stap je eruit? Of is er misschien nog iets wat je niet geprobeerd hebt?
Grijp je relatieproblemen bij de horens
Je denkt misschien wel dat je álles al geprobeerd hebt. Maar is dat écht zo? Of probeer je teveel van hetzelfde en werkt je aanpak gewoon niet? Veel mensen blijven te lang hangen in een patroon wat niet voor ze werkt. Zelfs als het een terugkerend negatief patroon is.
Doorbreek een patroon wat niet werkt.
Probeer iets nieuws. Werk aan je relatieproblemen met deze 5 stappen.
Stap 1: Verander de verantwoordelijkheid van de problemen
Van jij naar wij. Jullie doen het samen niet goed. Nee, niets meer van “ja maar, hij…”. En ook niet van “ja maar, zij….”. Misschien reageerde je partner wel op jouw negatieve houding. Voortaan ligt de verantwoording van jullie relatieproblemen bij wij. Jullie zijn samen aan deze relatie begonnen. Je bent ook samen in deze problemen gekomen. Dan kun je de problemen ook maar beter zien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dit is de deal. Niets anders. “Ja maar, jij….” gaat het zeker niet voor je oplossen. Met een gezamenlijke verantwoordelijkheid leg je de basis om er ook gezamenlijk uit te komen. Zelfs als je nog niet weet hoe het verder moet, gaat dit voor je werken. Spreek dit ook uit naar je partner.

Stap 2: Praat
Feit: zonder communicatie komt er geen oplossing. Praten als je boos of geïrriteerd bent, is meestal weinig effectief. Je braakt vaak je boosheid en frustratie uit en dit is meestal verwijtend. Gevolg: nog meer woorden en gedoe. Praat daarom niet in verwijten. Praat wél om iets op te lossen. Doe het op een moment dat er tijd voor is. Geef elkaar oprechte aandacht. Stel jezelf open voor de ander.
Een goed gesprek met je partner is de basis voor contact met je partner.
Als er weer contact is, kun je van daaruit weer verder. Maar toch: voor sommige mensen is praten lastig.
Is er sprake van veel boosheid en frustratie? Pas dan op dat je niet alles als een golf over de ander heen braakt.
Wat zou voor mij de beste uitkomst van het gesprek zijn?
Probeer hierbij niet vast in te vullen hoe de ander hierop gaat reageren. Natuurlijk is het ook altijd nog mogelijk om een compromis te sluiten of elkaar halverwege tegemoet te komen. Als je eenmaal de beste uitkomst van het gesprek weet, kun je dit voor jezelf formuleren. Benoem wat je wél wilt. Dit zijn dus positief geformuleerde zinnen. Je benoemt dus niet wat je niet wilt. Je benoemt wat je wél wilt. Spreek in de ik-vorm. Zinnetjes die goed worden ontvangen:
- Ik vind het fijn als …
- Ik zou het super vinden als …
- Ik heb het nodig dat …
- Ik waardeer het enorm als je …
Verwacht ook niet te veel. Zeker als er veel voor te lang onbesproken is gebleven, zul je meerdere gesprekken nodig hebben. Draait het gesprek toch uit op frustratie en irritatie? Probeer eens wat nieuws: gebruik humor om dit te doorbreken (zie ook stap 5).
Stap 3: Stel de wondervraag
Hoe kan ik jouw dag vandaag mooier maken?
Deze simpele vraag haalt de focus helemaal weg van de problemen. Het gaat vooral om één ding: liefde. Herhaal dagelijks. Verlang niets terug. Wees dankbaar als dat toch komt.
Stap 4: Empower je partner
Weet je wat het is waardoor het vaak mis gaat? We zeuren te veel. Je energie wordt te veel gericht op datgene wat je partner niet doet. Wat je partner niet goed doet. Wat hij of zij tekort schiet. Maar wat zou er gebeuren als je het daar helemaal niet meer over zou hebben? Je kunt hier vandaag nog mee beginnen.
Verleg je focus naar het positieve.
Zoiets als dit dus:
- ‘Ik vind het zó fijn dat je…’
- ‘Ik heb bewondering voor …’
- ‘Ik vind het lief dat je …’
- ‘Dank je voor …’
Onthoud:
Het gaat niet om wat je partner niet doet. Het gaat juist wél om wat je partner wél doet.
Je zult versteld staan
Stap 5: Maak een verbeterplan
En dan nu over naar het serieuze werk. Gerichte stappen zetten om je relatie te verbeteren. Spreek met je partner af dat je allebei wekelijks aan één verbeterpunt gaat werken. Benoem je verbeterpunt in positieve vorm (dus niet wat je niet wilt, maar wel wat je wél wilt). Geef commitment. Spreek af dat je de ander zonder boosheid of irritatie mag aanspreken als hij of zij zich niet aan de afspraak houdt. Gebruik hier vooral humor bij. Humor doorbreekt meteen de negatieve lading of spanning!
Voor mijn part spreek je af dat je de ander aan zijn of haar tepel
mag trekken als de afspraak niet wordt nagekomen. (Ja, je leest het goed!
)![]()
Na één week evalueer je.
Herhaal tot je samen oud, grijs en gelukkig bent.
Schrijf een reactie