Weet je waar ik toch zo ongelooflijk van kan balen? Als ik alweer een vrouw tegenkom die met zichzelf worstelt door té veel stress. Nóg erger wordt het als de stress al te lang aanwezig is en er sprake is van een burn-out of bijnieruitputting. Ik weet natuurlijk dat er TAL van oorzaken zijn die hiertoe kunnen bijdragen. Werk. Mantelzorg. Financiële malaise. Relatieproblemen. Problemen met je gezondheid. Om maar eens wat te noemen. Wat mij het meeste raakt is als ik vrouwen zie worstelen met de lichamelijke, mentale en emotionele gevolgen van chronische stress en zij dit (vaak onwetend) zelf veroorzaken. 🤦♀️
Huh? Kan dat ook dan, dat je zélf stress veroorzaakt?
Oh yeah. En je weet het vast: de gevolgen kunnen niet misselijk zijn. Want laten we wel wezen: stress is a bitch. Onnodige stress? Moet je niet willen. Dus wat gaan we doen? Ik ga het er even lekker bij je inwrijven. Maar wel met 🧡 natuurlijk.
#1. Je maakt de zorg voor anderen belangrijker dan de zorg voor jezelf
Wij vrouwen zijn zó gemaakt dat we goed kunnen geven en zorgen. Het stofje oxytocine zorgt hiervoor. Ook bij het verrichten van zorgtaken wordt er meer oxytocine aangemaakt. Dus wat doen we onbewust? Zorgen. Geven. Helpen. Te veel vrouwen vergeten hierbij aan zichzelf te geven. Onbewust staan ze op de laatste plaats. Eerst moet het met de kinderen goed gaan. Dan met de eventuele partner. Dan komt het werk. En dan is er soms óók nog een huishouden wat voorgaat op de zorg voor zichzelf. Meiske toch. Wanneer ben jij eens aan de beurt?
Wanneer je altijd maar geeft en het belang van anderen boven je eigen belang stelt, komt er een moment dat het gaat wringen. De balans tussen wat goed is voor de ander en wat goed is voor jou kan verstoord raken. De stress of stressbeleving neemt toe.
Laten we dat eens anders doen. Zet jezelf op één. 🧡 Dat werkt echt ZO veel beter. Eerst goed voor jezelf zorgen. Dat is niet egoïstisch, dat is gewoon je gezonde verstand gebruiken. Want zeg nou zelf. Als het goed met jou gaat, heeft iedereen daar profijt van. Jij. Je kinderen. Je partner. Je werk. Even tellen: win-win-win-win!

#2. Je hebt (nog) niet door dat je in de pre-overgang bent
Er zijn echt té veel vrouwen van 40+ die niet in de gaten hebben dat er hormonaal al van alles aan het veranderen is, waardoor zij stressgevoeliger zijn. En ja dame, dat kan ook als je nog totáál niets merkt van de overgang. Hiernaast heeft chronische stress een groot effect op onze hormonen, waardoor een wisselwerking op de hormonale disbalans ontstaat. In mijn coachpraktijk zie ik te veel vrouwen van middelbare leeftijd die hier niet van op de hoogte zijn. Hier kun je meer lezen over de overgang en stressgevoeligheid. Hiernaast is het natuurlijk ook wel een dingetje hè, dat ouder worden. Uit ervaring kan ik zeggen: aanvaard dat je met het stijgen van je leeftijd niet dezelfde energie hebt als toen je nog een strakke babe was. Ach ja, shit happens.

#3. Je bent een perfectionist
Tja, waarom zou je eigenlijk een perfectionist willen zijn? Om het lekker ingewikkeld te maken voor jezelf? Om te streven naar iets wat je zelden bereikt? Hmm, niet zo handig, denk je wel? Perfectionisten kunnen zichzelf totaal verliezen in het hoogst haalbare nastreven. Ze stellen hoge eisen, soms aan anderen, maar meestal aan zichzelf. Misschien wil je wel de perfecte moeder zijn. Alsof het moederschap al niet genoeg van je vraagt, zeg. Als je altijd naar iets streeft wat onhaalbaar lijkt of slechts zelden bereikt, dan wil je constant grijpen naar iets wat er misschien zelfs niet eens is. Steeds dat gevoel dat het niet goed genoeg is. Steeds maar weer frustratie dat je te kort schiet. Steeds maar harder proberen. Steeds meer druk. Kom op, joh. Je bent echt té leuk om het jezelf zo moeilijk te maken. Mik een beetje lager dan die 10. Je leven wordt meteen een stuk makkelijker.

#4. Je hebt torenhoge verwachtingen
Ja, wij vrouwen zijn nogal eens van de verwachtingen. Die je vervolgens niet uitspreekt (anders zou het immers geen verwachting zijn, ha!). En het is een feit: veel verwachtingen zijn hét recept voor veel teleurstellingen en frustratie. Je denkt dat manlief de signalen wel oppikt. Yeah, right. Mannen pikken geen signalen op. Mannen hebben duidelijkheid nodig. Dat betekent: duidelijke taal. Dus kappen gewoon met die verwachtingen. Spreek uit wat je nodig hebt. Zeg wat je wilt. Geef aan wat je fijn vindt. Meer is het niet.
#5. Je geeft je grenzen niet aan
Veel vrouwen vinden het lastig om gewoon NEE te zeggen. Want oh wee, als iemand je niet aardig vindt. Terwijl aangeven wat je wel of niet wilt, ook gewoon kan betekenen dat je duidelijk bent. That’s it. Als je begint met je grenzen aan te geven, is dit het gevolg: je creëert ruimte. Jouw ruimte. Je komt tegemoet aan wat jij nodig hebt.
Stel je voor hoe dat zou voelen.
Lekker gevoel, toch? Beantwoord nu deze vraag:
Wat heb je nu nodig?
Zeg het. Zeg het gewoon. Je zult zien dat de wereld niet vergaat. Zolang jij niets zegt, kan er ook niets veranderen. Dus kom op voor jezelf. Je kunt het. 💪 Het goede nieuws: er is hoop aan de horizon. Hoe ouder je wordt, hoe makkelijker het wordt om NEE te zeggen. Gewoon omdat het je minder kan schelen wat mensen ervan vinden.

#6. Je vraagt niet om hulp
Het zijn vooral vrouwen die goed zijn in helpen die zelf niet om hulp vragen. Dat vind ik zo jammer. Wat is er mis met een beetje hulp vragen, vooral als je vastloopt of het even niet meer weet? Deze vrouwen rommelen te lang door terwijl het eigenlijk niet meer lukt. Als ze eerder aan de bel trekken, zou het vaak niet zover hoeven komen.

#7. Je vergeet te ontspannen
Want ja, geen tijd. En laat dat nou nét het juiste moment zijn om te ontspannen: als je er geen tijd voor hebt. In onze supersnelle hectische wereld is ontspannen één van de sleutels tot minder stress. Iedereen lijkt alleen nog maar bezig met presteren, haasten, rennen, vliegen, werken, inspanning, bezig zijn en druk doen. En WAAROM eigenlijk? Regelmatig ontspannen zorgt ervoor dat je stresslevels weer dalen. Dus maak het gewoon wat belangrijker.
Het gaat niet om tijd. Het gaat om prioriteit.
Herkenning?
Oepsie. 🤷♀️ Dan lijkt het me bést een goed plannetje om er iets aan te doen. Verandering van een onrustig en stressie leven begint altijd bij jou. Dáár ligt de eerste stap naar verandering van je huidige situatie. De volgende stappen kunnen we samen nemen. Letterlijk.
Mindful Walking: een nieuwe oplossing voor gestreste vrouwen
Stel je voor. Samen aan de wandel en aan de babbel. Ik leer je ademhalingsoefeningen (want die helpen als een tierelier bij stress) en verschillende mindfulnessoefeningen (praktisch toepasbaar, zelfs in een druk leven). Tijdens het babbelen zul je nieuwe inzichten opdoen, zodat je geen stress meer bij jezelf zult veroorzaken of verergeren. Het eindresultaat: Jij 2.0, lekker in je vel, meer energie, meer rust in je hoofd en je lijf én je staat weer steviger in je schoenen.
Lijkt het je wat om je zo te voelen? Dan is dit 👇 de eerste stap die je nu kunt nemen.
Schrijf een reactie