Knolselderij-aardappelgratin van Jamie & Ingrid

Knolselderij-aardappelgratin van Jamie & Ingrid

Everybody loves Jamie Oliver. Ik ook. Regelmatig maak ik iets wat uit zijn kookbrein komt. Zijn recepten zijn echt altijd lekker. Maar vaak maak ik wel een aanpassing aan zijn recepten. Want ik ben zo eigenwijs om te denken dat het soms toch wel iets gezonder kan hoor, Jamie. En weet je wat? Ik merk dat de Jamie & Ingrid recepten gewaardeerd worden! Wat mij betreft volgen er dus nog veel meer… wat jij, Jamie?

Jamie versus de Gezonderie

In het originele recept staat er om 300 ml slagroom te gebruiken. En 40 gram cheddar. Dat kan gezonder, denk ik zo. Zeker omdat zo’n 80% van de deelnemers aan de Challenge Gezond Leven als belangrijkste doel heeft om af te vallen. Ik heb de slagroom daarom vervangen voor cottage cheese en de cheddar door Pecorino kaas. Ook wordt in het recept de suggestie gedaan om de knolselderij-aardappelgratin te combineren met kabeljauw of schelvis. Dus toen dacht ik: dan kan ik die beter meteen onderin de ovenschaal leggen, dat is dan wel zo handig. Gemak dient de (gezonde) mens, vind je ook niet?

Knolselderij aardappelgratin van Jamie & Ingrid

1 uur, 15 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur, 15 minuten

knolselderij-aardappelgratin Jamie & Ingrid

Recept voor Knolselderij Aardappelgratin van Jamie Oliver (en een beetje van Ingrid). De gezonde versie!

Ingrediënten

  • 1 moot kabeljauw of schelvisfilet van 200-250 gram
  • 300 gram (biologische) aardappels
  • 400 gram knolselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • handje verse peterselie, alleen de blaadjes, fijngesneden
  • 220 gram cottage cheese
  • 40 gram Pecorino kaas, geraspt
  • zwarte peper en (Keltisch) zeezout
  • keukenmachine (scheelt een hoop tijd met snijden)
  • ovenschaal

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Schil de aardappels en de knolselderij
  • Stel de keukenmachine zo in dat hij schijfjes van een halve cm dikte maakt van de aardappels, knolselderij en ui
  • De knoflook kun je eventueel ook met de hand fijnsnijden (of gebruik een knoflookpers). Voeg dit toe aan het knolselderij-aardappelmengsel
  • Voeg bij dit mengsel de cottagecheese, de Pecorino kaas en peterselie, peper en zeezout en schep alles goed door elkaar. Denk je dat het mengsel te droog is? Dan kun je (optioneel) nog een paar eetlepels olijfolie toevoegen
  • Vet de ovenschaal in
  • Leg onderin de vis en bestrooi deze aan beide zijden eerst met peper en het zeezout
  • Hier bovenop komt nu het knolselderij-aardappelmengsel
  • Zet het voor 50-60 minuten in de oven

knolselderij-aardappelgratin Jamie & Ingrid

 

En dan het allerleukste: smmmullen!

Heb je leuke suggesties voor gezondere versies van Jamie Oliver-recepten? Deel ze in de comments! Ik ben benieuwd!

 

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd