Ja! Ik zeg een keer Nee!

Ja! Ik zeg een keer Nee!

Feit: vrouwen hebben eigenschappen en kwaliteiten die ertoe bijdragen dat ze het lastig vinden om hun grenzen aan te geven. Feit: als gevolg hiervan zeggen veel vrouwen ja terwijl ze eigenlijk nee bedoelen. Oorzaak: veel vrouwen willen aardig gevonden worden. Nog meer vrouwen hebben het “zorg-gen”: zorgzaam, helpend, gevend. Zeker in hun rol van partner en moeder zijn dit eigenschappen die fijn en goed zijn. Het wordt pas een probleem als de zorg voor jezelf op de laatste plaats komt. Wanneer je altijd maar geeft en het belang van anderen boven je eigen belang stelt, komt er een moment dat het gaat wringen. De balans tussen wat goed is voor de ander en wat goed is voor jou kan verstoord raken. De druk en stress (of stressbeleving) neemt toe. Als je begint met je grenzen aan te geven, is dit het gevolg: je creëert ruimte. Jouw ruimte. Je komt tegemoet aan wat jij nodig hebt.

Stel je voor hoe dat zou voelen.

Ruimte. Dingen doen die goed voor je zijn. Leuke dingen doen. Tijd voor jezelf. Ontspanning. Rust. Beter voor jezelf kunnen zorgen.

En weet je? Als jij goed voor jezelf zorgt en het goed met jou gaat, kun je bovendien nóg beter zorgen voor al die andere mensen die belangrijk voor je zijn. Als dat geen win-win-win is, dan weet ik het niet meer.

Voor iedereen die aardig gevonden wil worden

Laat het los. Om deze reden. In je leven ontmoet je duizenden en duizenden mensen. Het is onmogelijk dat al die duizenden mensen je aardig zullen vinden. Het is veel reëler om te bedenken dat het n.o.r.m.a.a.l. is dat er mensen tussen zitten die jou niet aardig vinden. Jij vindt toch ook niet iedereen aardig die je ontmoet? Nou en?

Als je je altijd maar aanpast aan anderen om aardig gevonden te worden, verlies je jezelf.

Je grenzen aangeven door vaker “nee” te zeggen

Dus kom op. Doe het ook. Omarm je stoute ik. En sluit je aan bij de Movement Ja Ik Zeg Een Keer Nee. Misschien vind je het lastig om nee te zeggen. Helemaal niet nodig. Er zijn echt HEEL veel manieren om nee te zeggen. Blijf dichtbij jezelf. Enkele suggesties:

Ik vind dat niet (zo) prettig om te doen.

Ik heb er geen tijd voor.

Er zijn heel veel andere dingen die mijn tijd en aandacht vragen.

En vind je het lastig om direct een antwoord klaar te hebben? Dan vraag je gewoon bedenktijd:

Ik wil er over nadenken en kom er graag later op terug.

Dan kun je in de tussentijd mooi bedenken HOE je nee gaat zeggen. Ideetjes opdoen?

Leren hoe je je grenzen kunt aangeven is één van de lessen die aan bod komt in de fabulous online cursus Minder Stress in 30 Dagen.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd