Homemade Groenteburger

Het is een van de adviezen van het Voedingscentrum:

Eet dagelijks meer groenten en één keer per week peulvruchten. Eet minder vlees en meer plantaardig.

De Gezonderie is van mening dat de dagelijks geadviseerde hoeveelheid groenten van 250 gram best nog iets hoger kan. Maar goed; aangezien slechts 5% van de gemiddelde Nederlander dit advies ook daadwerkelijk haalt, ligt er nog een prachtig onontgonnen gebied te wachten. We moeten ergens beginnen, nietwaar? Deze Groenteburger zorgt er in ieder geval voor dat je per persoon circa 125 gram groenten binnenkrijgt.

De vleesvervangers in de supermarkt 

Het lijkt voor de meeste mensen nog niet zo mee te vallen om minder vlees te eten. Het is de tendens die ik om me heen hoor en lees. Natuurlijk zijn er dan vleesvervangers zoals een groenteburger in de supermarkten te vinden. Vleesvervangers geven het idee dat er toch nog een “soort van vlees” op het bord ligt. Zo af en toe neem ik een kijkje bij het schap van de vleesvervangers. Toch kan ik (nog) niet enthousiast worden van het aanbod; ik kies er dan voor om mijn groenteburger zelf te maken. Zo weet ik tenminste 100% zeker dat de ingrediënten ook echt gezond zijn. En de smaak is bovendien véél lekkerder!

Groenteburger van rode kidneybonen

Ik ben behoorlijk bezig geweest voor deze Groenteburger. Maar het resultaat mag er zijn. Een stoere Homemade Groenteburger van rode kidneybonen. Weet je trouwens dat kidneybonen erg rijk zijn aan kalium, fosfor en magnesium? En oh, weet je ook dat gedroogde kidneybonen vele malen rijker zijn aan eiwitten en mineralen dan de kidneybonen uit een blik of potje? Kijk maar eens wat een verschil aan voedingswaarde of je gedroogde bonen eet of bonen uit een blik of glazen pot.

Voedingswaarde kidneybonen

Recept Homemade Groenteburger

Homemade Groenteburger

60 minuten

Aantal: 4 personen

Homemade Groenteburger

Homemade stoere Groenteburger van rode kidneybonen. Voedzaam en gezond!

Ingrediënten

  • 300 gram rode kidneybonen gedroogd
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 wortelen, geraspt
  • handvol verse koriander, alleen de blaadjes
  • halve cup havervlokken
  • 1 eetlepel sojasaus
  • zwarte peper en zeezout
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2-3 eetlepels kokosolie (ontgeurd)
  • 4 spelt volkorenbroodjes.

Zo maak je het

  • Kies biologisch waar mogelijk
  • Gedroogde bonen worden circa 8 uur geweekt in water
  • Kook de kidneybonen volgens de aanwijzingen op de verpakking, doorgaans 45-60 minuten
  • Verhit een eetlepel kokosolie in een pan en fruit de ui met de knoflook glazig
  • Voeg de geraspte wortelen en de koriander toe
  • Laat dit op een zacht vuurtje circa 10 minuten garen
  • Stamp de kidneybonen met de sojasaus en de havervlokken tot een mengsel
  • Voeg het uien-wortelmengsel erdoor en meng alles met de peper en zeezout goed door elkaar. Laat even afkoelen
  • Verdeel het mengsel in 4 gelijke delen
  • Kneed er eerst een bal van (zoals een gehaktbal). Leg het op een platte ondergrond en druk het uit tot de vorm van een hamburger
  • Laat de groenteburgers 30 minuten opstijven in de vriezer
  • Verhit de pan met de kokosolie en bak de groenteburgers op een matig vuur voor circa 5 minuten per kant
  • Je kunt de groenteburgers het beste maar één keer in de pan omdraaien. Behandel ze met liefde!
  • Serveer met wat sla en tomaat op een spelt volkorenbroodje

Smeer eventueel nog wat paprikaspread op de groenteburgers.

 Stoere stevige Homemade Groenteburger. Een vleesvervanger die ″hamburgervervangerwaardig″ is.

Stoere stevige Homemade Groenteburger. Een vleesvervanger die ″hamburgervervangerwaardig″ is.

Daag iemand uit om deze stoere Groenteburger te maken!

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd