Deze 9 denkfouten bij vrouwen zorgen ervoor dat je geen RUST vindt

Deze 9 denkfouten bij vrouwen zorgen ervoor dat je geen RUST vindt
  • Save

In mijn coachpraktijk zie ik vooral gestreste en vermoeide vrouwen. Soms hebben ze al een burn-out, maar soms ook nog niet. Bij al die vrouwen zijn er bepaalde denkfouten die ik steeds weer tegenkom. Denkfouten die ervoor zorgen dat je nooit tot rust zal komen. Denkfouten die van jou een stressgekkie maken.

Dus ja. Tijd voor een wake-up call.

#1. Iedereen moet mij aardig vinden

En weet je wat er gebeurt als je deze gedachte gelooft? Je gaat je in allerlei bochten en rare kronkels wringen, zodat mensen je aardig vinden. Je waait met alle winden mee. Je doet dingen die je liever niet doet. En als het heel, heel belangrijk voor je is om aardig gevonden te worden, kun je zelfs compleet jezelf verliezen.

Honey, why? 🤦‍♀️

Je doet jezelf tekort. Laten we even realistisch worden. Het is niet logisch dat iedereen je aardig vindt. Jij vindt toch ook niet iedereen aardig? Zodra je leert dat je maar het beste lekker jezelf kunt zijn, trek je vanzelf de mensen aan die bij je passen. De mensen die jou ook leuk vinden, zélfs als je even wat minder leuk bent.

Als je altijd maar iedereen loopt te pleasen

Verlies je misschien niet die mensen

Maar wel jezelf.

#2. Ik moet een perfecte vrouw/moeder/dochter/vriendin/collega zijn

Tja, waarom zou je eigenlijk perfect willen zijn? Waaróm? Om het lekker ingewikkeld te maken voor jezelf? Om te streven naar iets wat je zelden bereikt? Hmm, niet zo handig, denk je wel? Perfectionisten kunnen zichzelf totaal verliezen in het hoogst haalbare nastreven. Ze stellen hoge eisen, soms aan anderen, maar vooral aan zichzelf. Als je altijd naar iets streeft wat onhaalbaar lijkt of slechts zelden bereikt, dan wil je constant grijpen naar iets wat er misschien zelfs niet eens is.

Steeds dat gevoel dat het niet goed genoeg is.

Steeds maar weer frustratie dat je te kort schiet.

Steeds maar harder proberen.

Steeds meer druk.

Kom op, joh. Je bent echt té leuk om het jezelf zo moeilijk te maken. Mik een beetje lager dan die 10. Je leven wordt meteen een stuk makkelijker.

#3. Ik ben niet goed genoeg

Gevoelig puntje voor veel vrouwen. Er wordt pas van je gehouden als je alles doet zoals het hoort. Als je jezelf wegcijfert. Als je altijd maar lief lacht (want voor je het weet ben je een bitch, nietwaar?). Als je altijd maar klaar staat voor iedereen.

Maar IS dat zo? Is het werkelijk waar dat er dan pas van je gehouden wordt? Of zijn het je eigen denkkronkeltjes die je in de weg zitten? Heb je misschien jezelf iets wijs gemaakt dat gewoon helemaal niet klopt?

Gekkie toch. 🤷‍♀️

Het is helemaal niet nodig om te vechten voor liefde. Je hoeft maar één ding te doen en dat is gewoon jezelf zijn. Waardeer jezelf om wie je bent, mét je imperfecties en foutjes. Ze maken je tot wie je bent. Ze maken je zelfs uniek. Laat alles er gewoon zijn en skip die zelfkritiek.

Jij bent gewoon goed genoeg. 

❤️
  • Save

#4. Ik moet voor alles en iedereen zorgen

Ja, da’s een dingetje hè. Zorgen, zorgen, zorgen. Vaak voor alles en iedereen en als laatste voor jezelf. Dat wil zeggen: als je daar dan nog puf voor hebt. Laten we eens lekker gek doen. Je gaat jezelf vooraan in het rijtje zetten. Ja joh, zélfs nog voor je kids en partner. Waarom? Nou, als het goed met jou gaat, heeft iedereen daar profijt van.

✅ Jij.

✅ Je partner.

✅ Je kids.

✅ Je werk.

✅ Je leven.

Dus máák die mindshift en zet jezelf vaker op de eerste plaats. Een fris en fruitige vrouw krijgt nou eenmaal meer voor elkaar dan een uitgebluste vrouw. En als het goed met jou gaat, gaat het vanzelf ook goed met de rest.

#5. Ik kan geen tijd voor mezelf vrijmaken

Tja, je bent vrouw of niet. Kort en krachtig: gaat het om TIJD? Of gaat het om PRIORITEIT? Nou, zeg eens eerlijk?

#6. Ik voel me schuldig als ik niets doe (of als ik iets voor mezelf doe)

Oh écht joh?! Hoe denk je dan ooit tot rust te kunnen komen? En waarom zie ik dit nooit bij mannen eigenlijk? Schuldgevoelens vind ik één van de meest nutteloze gevoelens die je bij jezelf kunt neerleggen. Want waarom deze zelfkwelling? Wat levert het schuldgevoel je op, behalve vermoeidheid, een rotgevoel en onrust?

Je hoeft niet altijd bezig te zijn! In de huidige tijd waarin we allemaal overvraagd en overprikkeld worden, is het één van de meest gezonde keuzes om bewust voor ontspanning te kiezen. Je kunt niet altijd AAN staan. Niksen is gezond! Maak het concreet en plan die vrije tijd in je agenda in. En gooi dat schuldgevoel de prullenbak 🗑 in, waar het hoort. En oh, wat ook goed werkt: denk en doe vaker als een vent. 🧔

#7. Ik kan geen nee zeggen. Ik kán het niet!

Waarschijnlijk spelen #1 en #3 een rolletje waarom je dit gelooft. Grenzen stellen is voor veel gestreste vrouwen een killer 💣 voor je rust. Want ja, je weet vast wat er gebeurt als je deze skill niet beheerst.

Ja zeggen terwijl alles in je nee schreeuwt. 🤐

Je woorden inslikken of binnenhouden, terwijl je van binnen borrelt van weerzin. 😤

Lief lachen terwijl je misschien wel iemand een klap(je) wilt verkopen. 🤪

En weet je? Ik denk dat je het wel kunt. Je hebt gewoon de manier nog niet gevonden. De manier die wél werkt. Grenzen stellen is een cognitieve vaardigheid. Oftewel: je kunt het leren.

#8. Ik kan geen balans vinden tussen werk en privé

Oké, in de huidige tijd ís dat ook lastig. Vooral als ook #7 je nog in de weg zit. De norm lijkt inmiddels dat we werk mee naar huis nemen of vast op zondagavond aan de werkweek beginnen. En ook de constante werkbereikbaarheid via e-mail en Whatsapp helpt je dan niet echt om tot rust te komen. E-mails en appjes lezen en beantwoorden zorgen ervoor dat je thuis vaak toch nog aan het werk bent. Zélfs als dat maar in je hoofd is. 🤯

Niet handig als je verlangt naar meer rust.

Helemaal niet handig zelfs.

Jij bent de baas (zelfs als je voor een baas werkt) van je eigen tijd. Breng dus zélf die scheidslijnen tussen werk en privé terug.

#9. Ik kan er nou eenmaal niets aan doen

Het leven overkomt je niet, meid. Jouw leven is mede een gevolg van de keuzes die je wel of niet maakt. Uiteindelijk draait het hele leven erom dat je leert omgaan met de tegenslag waar je mee te maken krijgt. Want dat er in ieders leven ups en downs zijn, dat is één ding wat zeker is.

Dus voel je dat je leven te onrustig is?

Is er té veel stress?

Ben je steeds maar vermoeid?

En vooral: is er veel herkenning bij deze denkfouten? 🤦‍♀️

Dan beloof ik je: je kunt er wel iets aan doen. Verandering van een onrustig en stressie leven begint altijd bij jou. Alleen jij kunt ervoor kiezen om het nu écht anders te gaan doen.

Belletje doen? 

Laat je gegevens achter voor een belletje. Dan bespreken we kort waar je tegenaan loopt, waar je naar verlangt en hoe we dat kunnen bereiken. Het is 100% vertrouwelijk, gratis en je zit nergens aan vast.

Ingrid Prent
  • Save

Belletje doen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Save

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd