5 Superslimme Inzichten waardoor je Grenzen Aangeven een makkie wordt

5 Superslimme Inzichten waardoor je Grenzen Aangeven een makkie wordt
  • Save

Het is één van de onderwerpen die vrijwel altijd in stress-/burn-outtrajecten aan de orde komt: grenzen aangeven. Dat blijkt bést een dingetje te zijn voor veel vrouwen. We zijn vaak bang om te zeggen wat we écht vinden. Wat we voelen. Dus het borrelt en pruttelt onder de oppervlakte.

Zal ik het zeggen?

Maar wat zal ze vinden?

Misschien vindt ze me wel stom. 🤦‍♀️

Langzaam maar zeker loopt je emmertje vol.

En voller.

En voller.

Tot je het uit wilt schreeuwen. Misschien dat zelfs ook doet. 📢 Maar ow, wat zou het leven makkelijker en minder stressie worden als je wél je grenzen aangeeft. Daarom deel ik 5 superslimme inzichten waardoor je grenzen aangeven een makkie wordt.

Inzicht #1: je kunt niet door iedereen aardig gevonden worden

Vaak is de onderliggende oorzaak dat je graag aardig of lief gevonden wilt worden. En zodra je die mening van anderen belangrijker gaat maken dan jouw eigen mening over jezelf, dan wordt het lastig. Want weet je wat er gebeurt als je deze gedachte gelooft? Je gaat je in allerlei bochten en rare kronkels wringen, omdat je het té belangrijk maakt dat mensen je aardig vinden.

Je zegt ja terwijl je nee bedoelt.

Je luistert ellenlang naar die vriendin die je compleet leegzuigt.

Je doet dingen die je liever niet doet.

Waar je je dan weer heel sullig over voelt.

En als het heel, heel belangrijk voor je is om aardig gevonden te worden, kun je zelfs compleet jezelf verliezen.

Laten we even realistisch worden. Het is niet logisch dat iedereen je aardig vindt. Jij vindt toch ook niet iedereen aardig? Want zeg nou zelf:

Al ben je de sappigste en rijpste perzik 🍊 van de hele wereld, er zal altijd iemand zijn die niet van perziken houdt.

Dus óók al doe je nog zó je best om jezelf weg te cijferen, altijd te glimlachen en lief te zijn:

Het zal nooit genoeg zijn. Nooit.

Het is nou eenmaal logisch en volstrekt normaal dat je mensen zult tegenkomen die geen klik met je voelen. Het geeft niet. Zo gaat dat nou eenmaal. Zodra je leert dat je maar het beste lekker jezelf kunt zijn, trek je vanzelf de mensen aan die bij je passen.

Inzicht #2: mensen beoordelen je op basis van wat ze aan de oppervlakte waarnemen

Maak kennis met de IJsberg illusie. Mensen zien slechts het topje van de ijsberg, zo’n 10% van jou. Ze nemen vooral waar wat je doet. Ze zien je glimlachen, terwijl je van binnen misschien wel verdrietig voelt. Of je collega denkt dat je zelfverzekerd bent, omdat je nooit je twijfels en onzekerheid met haar hebt besproken. Je laat vast niet aan alles en iedereen jouw diepste gevoelens zien. Dat is logisch en volstrekt menselijk.

De IJsberg illusie - De Gezonderie
  • Save

Het totaalplaatje wat anderen dus over jou hebben is helemaal niet compleet. Alleen dénken zij dat ze jouw totaalplaatje kennen. Dus die overige 90% die ze niet van je waarnemen of kennen? Daar denken veel mensen helemaal niet over na. En tóch hebben ze heel waarschijnlijk wel een oordeel over je.

Nu is mijn vraag aan jou:

Hoe belangrijk maak jij dat oordeel over jou, terwijl ze je in feite helemaal niet kénnen?

Inzicht #3: mensen behandelen je op basis waarvan jij ze de ruimte voor geeft

Omdat de ander onwetend is van wat jij binnenhoudt kan hij of zij lekker doorgaan met jou behandelen waarvoor je ze de ruimte geeft. Zodra jij je grenzen gaat aangeven, leer je andere mensen hoe je wilt dat ze met je omgaan. Je laat je leven toch niet leiden door iemand anders zijn of haar grenzen?

Hoe duidelijker jij bent, hoe groter de kans is dat mensen rekening met je gaan houden.

Je serieus nemen.

En vooral: je behandelen zoals jij het fijn vindt.

Inzicht #4: iedereen worstelt

Ook die mensen die jou beoordelen of veroordelen, zijn zelf aan het worstelen.

Met zichzelf.

Met het leven.

Met van alles en nog wat.

Met wat ze jou niet laten zien.

Iedereen worstelt! Want weet je? Ook jij ziet waarschijnlijk niet meer dan 10% van die moeilijke collega. Of die opdringerige schoonmoeder. Dat wat ze écht bezighoudt, hebben ze jou helemaal niet vertelt.

Dus vul jij vast in wat de ander van je denkt of vindt? Is jouw plaatje van de ander wel compleet? Weet je echt zeker dat je ook niet je mening vormt op basis van de IJsberg 🗻 illusie?

Inzicht #5: je grenzen aangeven levert je meer op dan dat het je kost

Ik ben ervan overtuigd dat je grenzen aangeven je meer oplevert dan dat het je kost.

Duidelijkheid.

Ruimte.

Beter contact.

Vrijheid.

Zelfvertrouwen.

Een leuker leven.

Dus grenzen aangeven? Joh, doe eens gek. DOE het gewoon. Zeg gewoon een keer NEE. Maak die mening van anderen niet zo belangrijk. Het gaat er niet om wat ZIJ vinden over jou.

Het gaat erom wat JIJ vindt van jou. 💞

Hulp nodig?

Veel vrouwen worstelen met hun grenzen aangeven. Is het voor jou ook iets waar je steeds weer tegenaan loopt? Dan kan coaching voor jou het verschil maken. Ik stel je voor om een belletje te plannen om te bespreken of ik daarin iets voor je kan betekenen. Dat is gratis, vertrouwelijk en je zit nergens aan vast of zo. Laat onderstaand je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Belletje doen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Save

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd