Stress wordt veroorzaakt als er disbalans ontstaat tussen druk van buitenaf (draaglast) en je innerlijke veerkracht (draagkracht). Je innerlijke veerkracht is de optelsom van je lichamelijke en mentale veerkracht. Hiernaast spelen karaktereigenschappen en negatieve denkpatronen een rol bij hoe met stress wordt omgegaan. Al deze factoren spel een rol bij het ontstaan van een burn-out. Als de stress langdurig aanhoudt kun je geleidelijk – en vaak zonder dat je erg in hebt – de overstap maken van chronische stress naar overspannenheid en als eindstation: een burn-out.
In mijn jarenlange begeleiding bij burn-out laat ik mijn cliënten altijd terugkijken naar wat ze van hun burn-out geleerd hebben. Zonder leerpunten en inzichten kun je immers zo wéér in dezelfde valkuilen stappen. In de loop der jaren zijn er een aantal inzichten die steeds weer sterk naar voren komen. Ik wil deze inzichten graag met je delen. Want (te) velen van ons bevinden zich op de snelweg naar een burn-out.
De meest voorkomende inzichten na een burn-out
#1: Ik had beter moeten luisteren naar de stress signalen die ik kreeg.
Iedereen krijgt signalen van het lichaam die je aangeven dat je te veel van je zelf vraagt. Die signalen krijg je niet voor niets. Je kunt je signalen van stress zien als een soort boodschappers van je lichaam. De boodschap is dat je tot rust moet komen. Dat je signalen van stress altijd serieus moet nemen.
#2: Ik had niet constant maar moeten doorgaan en doorzetten.
Dit is iets wat alle mensen met een burn-out goed kunnen: doorgaan en doorzetten. Het zijn juist de sterke (en niet de zwakkere) mensen die een burn-out krijgen. Het zijn de knokkers, de vechters, de bijtertjes. Ze zijn zelfs zó sterk dat ze langer doorgaan dan goed voor ze is. Je kunt ook krachtig en sterk zijn zonder te vechten. Misschien is dat zelfs nóg krachtiger.
#3: Ik was altijd maar bezig voor anderen te zorgen en vergat hierbij mezelf. Ik kwam op de laatste plaats.
Dit zie ik vooral terug bij vrouwen. Zeker wanneer zij gezegend zijn met een gezin. Dat heeft alles te maken met het zorg-gen wat vrijwel alle vrouwen hebben. Wanneer je altijd maar geeft en het belang van anderen boven je eigen belang stelt, komt er een moment dat het gaat wringen. De balans tussen wat goed is voor de ander en wat goed is voor jou kan verstoord raken. De druk en stress (of stressbeleving) neemt toe. Maar weet je? Als jij goed voor jezelf zorgt en het goed met jou gaat, kun je juist veel beter zorgen voor al die andere mensen die belangrijk voor je zijn. Als dat geen win-win-win is, dan weet ik het niet meer.
#4: Ik heb mijn werk voor laten gaan op mijn gezondheid.
Veel mensen laten zich leiden door de omstandigheden op het werk. Hierdoor gaat het werk voor op de gezondheid. Men denkt dat er geen oplossing is. Misschien ligt er angst aan ten grondslag om niet goed genoeg te zijn of je baan te verliezen. Maar uiteindelijk – als het erop aankomt – zegt iedereen achteraf: ik had beter voor mijn gezondheid kunnen kiezen dan voor mijn werk. Maak het bespreekbaar als je jezelf hierin herkent. Zolang je niets zegt, kan er ook niets veranderen.
#5: Ik heb geen tijd genomen voor ontspanning.
Men staat altijd maar “aan” en gaat altijd maar door. Het feit dat privé en werktijd dankzij de technologie steeds meer door elkaar heen lopen, draagt hier in grote mate aan bij. Te veel mensen gaan mee in deze maalstroom en denken bovendien dat ontspannen niet nodig is. Ontspanning heeft niets met luiheid te maken, maar alles met goed voor jezelf zorgen. Ontspanning is nodig om tot rust te komen en je stressniveau te laten dalen.
5 Feiten waarom het een goed idee is om aan de E-learning Minder Stress in 30 Dagen mee te doen
- Feit #1: Ik ben sinds 2009 succesvol werkzaam als stress- en burn-outcoach. Kort na mijn opleiding Stresscounseling heb ik een methodiek ontwikkeld, waarbij er in een aantal fases gewerkt wordt aan herstel. Deze methodiek wordt nu in deze E-learning aangeboden.
- Feit #2: De E-learning is effectief omdat je na één maand al verbetering kunt verwachten van je stressklachten als je toepast wat er in de lessen wordt aangeraden. Stel je voor hoe dat zou voelen.
- Feit #3: De E-learning is ingericht op duurzame resultaten. Duurzaam omdat je een jaar lang toegang krijgt tot de lessen én omdat de E-learning een Plan van aanpak bevat waarin je je persoonlijke leerpunten en inzichten kunt vastleggen voor de toekomst.
- Feit #4: Ik weet 100% zeker dat je zult leren hoe je succesvol de tools kunt toepassen voor meer grip op stress. Ik vind het bovendien enorm belangrijk dat je nu stappen onderneemt om je situatie te verbeteren. Dus heb je de lessen gevolgd, de gezonde aanraders en oefeningen toegepast en merk je geen resultaat? Laat het me weten. Ik geef je voor 30 dagen 100% Gezonderie Garantie over deze online cursus.
- Feit #5: Je hebt maar één gezondheid. En als jij je gezondheid niet serieus neemt, wie dan wel?
Zit jij ook op de snelweg naar een burn-out? Hoeveel (kilo)meter heb je nog, denk je?
Schrijf een reactie