10 Oorzaken waarom je chronisch vermoeid bent

10 Oorzaken waarom je chronisch vermoeid bent
  • Save

Natuurlijk kunnen er allerlei ziektebeelden ten grondslag liggen aan chronische vermoeidheid. Maar hiernaast zie ik steeds vaker vrouwen die constant vermoeid zijn. En erger: ze denken dat dit zo hoort. Dat het normaal is. Ik denk dat het allesbehalve normaal is. Er zijn vele redenen en oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je chronisch vermoeid bent. Het goede nieuws is dat er een weg terug is naar meer energie. Er is altijd wel iets wat je zelf kunt doen voor meer energie. Ga aan de slag met de geboden oplossingen.

10 Oorzaken waarom je chronisch vermoeid bent

#1. Je stressniveau is constant te hoog

Als coach van vrouwen met stress- en burn-outklachten kom ik dit natuurlijk altijd tegen. Aanhoudende stress werkt uitputtend en doet een aanslag op je mentale en lichamelijke gezondheid. In onze huidige razendsnelle wereld wordt er een steeds groter beroep gedaan op jouw belastbaarheid. Onze wereld verandert. En hoe! Klik hier. Lees dit. Mail nu. App. De wereld schreeuwt steeds harder om jouw aandacht. Doe. Denk. Wees succesvol. Faal niet. Wees perfect. Doe mee. Je moet! Presteer meer! Je smartphone produceert constant geluidjes die je aandacht en actie vragen. Je mailbox stroomt over. Input, input, input. Je to do-list komt nooit af. We leven ons leven in sneltreinvaart en lijken altijd maar haast te hebben. De belasting en stressverhogende omstandigheden zijn overduidelijk toegenomen.

Maar wat doe jij? Ga je mee in die waanzin of stel je grenzen? Hoeveel tijd maak je eigenlijk vrij voor dat wat er écht toe doet? Accepteer je het voortdurende gejaagde en gespannen gevoel of wordt het tijd om (beter) voor jezelf te zorgen? Laat je je leiden door de omstandigheden of neem je de leiding over de omstandigheden?

Oplossing: ga gericht aan de slag om je draagkracht te vergroten. Maak jezelf sterker. Leer grenzen stellen. Herstel je energie. Ga anders om met al die input. Maar vooral: maak je gezondheid belangrijker dan alles wat ‘moet’.

 

#2. Je slaapt niet goed of onvoldoende

Misschien geen verrassende reden. Maar daarom niet minder belangrijk. Ieder mens wordt moe als er te weinig slaap is. Meestal voel je dat al na één nacht van te weinig of slechte slaap. Kijk wat je tenminste zelf kunt doen om zo goed mogelijk te slapen.

Oplossing: zorg voor een vast ritme met naar bed gaan en opstaan. Ontspan je in de avonduren en wees niet te laat actief. Veel mensen slapen slecht omdat ze vlak voor het naar bed gaan nog actief zijn met beeldschermen, wat je melatonine gehalte verstoort. Dit hormoon reguleert je slaap- en waakritme. Hiernaast verstoort het veelal je nachtrust als je nog te laat bezig bent met werkzaken (ook al lees je nog maar ‘even’ je mail).

#3. Je eet te veel suiker en geraffineerde koolhydraten

Suiker en suikerhoudende producten geven je energieniveau misschien een korte boost, maar dit betaal je ook weer terug met een onvermijdbare dip. Als je dagelijks te veel suiker eet of drinkt, zorgt dit er voor dat je bloedsuikerspiegel te veel en te vaak uit balans is. Je energieniveau schiet omhoog en weer omlaag en dit zorgt voor disbalans in je energieniveau.

Oplossing: vermijd suiker, zoetstoffen of voedingsmiddelen met suiker als ingrediënt (dus ook rietsuiker, glucose(stroop), maïssiroop, toegevoegde fructose, frisdranken of geconcentreerde vruchtensappen, enzovoort). Vervang zogenaamde “lege” koolhydraten (zoals wit brood, witte pasta of witte rijst) door volkoren varianten. Wees alert op de verborgen suikers in verpakte producten.

#4. Je hebt een tekort aan vitamine B12

Een vitamine B12 tekort herken je niet alleen aan vermoeidheid, maar ook aan bijvoorbeeld rusteloze benen, duizeligheid en verhoogde gevoeligheid voor ontstekingen. De lijst met klachten voor een vitamine B12 tekort is vele malen langer. Hoewel voorheen gedacht werd dat het vooral vegetariërs en veganisten zijn die kans lopen op een B12-tekort, wordt er steeds meer bekend dat het meerdere groepen mensen betreft. Er zijn aanwijzingen dat 10% van de bevolking te maken heeft met een vitamine B12 tekort en 20% van alle 60 plussers. 1)

Oplossing: laat een vermoeden van een B12-tekort testen door je huisarts.

#5. Je bent te inactief

Ken je de beweegnorm voor volwassenen tot 65 jaar? 2)

  • minstens 30 minuten op minimaal 5 dagen per week een matig lichamelijke activiteit. Matig lichamelijk actief betekent dan bijvoorbeeld stevig wandelen (5 km/uur) of fietsen (16 km/uur).
  • minimaal 3 keer per week 20 minuten zwaar intensief bewegen (30 minuten is beter mijns inziens, maar nog steeds minimaal). Zwaar intensief bewegen betekent dat je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt tot je op een punt komt dat je buiten adem raakt.

Stel dat je dit al doet: wat doe je dan de andere uren van de dag? Breng je deze grotendeels zittend door? Weet je dat dan juist die inactiviteit zorgt voor een slechte bloedcirculatie en een verlaagd energieniveau?

Oplossing: zorg voor voldoende matige én intensieve lichaamsbeweging. De beweegnorm is een uitgangspunt, maar nog steeds minimaal. Probeer hiernaast vaker te bewegen gedurende de dag als je een zittend beroep hebt. Wissel zittijd elk uur af met 5 minuten beweging. De bloedcirculatie en je energieniveau wordt dan gestimuleerd.

 

#6. Je ademt niet goed

Ademhalen: we doen het zo’n 17.000 tot 23.000 keer per dag zonder in de gaten te hebben dat we hiermee invloed kunnen uitoefenen op stress, je gezondheid én je energieniveau. Veel mensen ademen door de mond, waardoor je ademhaling makkelijk ’te hoog’ gaat zitten, op de borst. Stress speelt hierbij een belangrijke factor, maar hiernaast zijn veel mensen ook gewend geraakt aan deze manier van ademen. De balans tussen zuurstof en koolzuur (wat je weer uitademt) kan hierdoor verstoord raken. De gevolgen zijn niet mals voor je gezondheid en je energieniveau.

Oplossing: download gratis het E-book Gezonder Ademen en ontdek wat je kunt veranderen aan je ademhaling om dit simpel te verbeteren.

Adem je Gezond E-book
  • Save

#7. Je werkt te veel of maakt te lange werkdagen

Natuurlijk ligt dit ook voor de hand als een oorzaak voor vermoeidheid. En toch: hoe komt het toch dat ik steeds meer mensen zie die het werk voor hun eigen welzijn zetten? Je bent niet je werk. Jij komt op de eerste plaats. En weet je: als het goed met jou gaat, kun je nóg beter je werk doen. Dus wat is er nodig om hier een verandering in te maken, ook al is de verandering maar klein?

Oplossing: kijk kritisch naar je daadwerkelijke werkuren. Hoe lang zijn je werkdagen? Tel je ook de tijd mee dat je thuis nog even wat mailt of leest? Waar is er ruimte voor een (mini) break of ontspanningsmomenten? Plan deze vaker in. Vergeet ook niet om dagen in te plannen dat je echt niet werkt (vroeger heette dat weekend 😉).

#8. Je hebt een tekort aan magnesium

Ook een tekort aan het mineraal magnesium kan zorgen voor een zwaar vermoeid gevoel. Steeds meer mensen kampen met een tekort aan magnesium door o.a. de verschraling van de landbouwgrond. Je kunt een tekort herkennen aan spierkrampen, spierpijn en vermoeidheid. De lijst met voorkomende klachten is echter vele malen langer, onder andere: PMS, stemmingswisselingen, depressie, hartkloppingen.

Oplossing: pas je voeding aan. Magnesium vindt je in bijvoorbeeld: noten (cashew, amandelen), groene bladgroenten, bananen, rozijnen, avocado, zaden, kelp, knoflook, zeewier, schelpdieren, volkoren (ongepelde) granen, quinoa en rauwe cacao. In geval van een tekort is een supplement van goede kwaliteit ook zeker aan te raden. Probeer het voor een aantal weken en kijk of je een verschil bemerkt.

#9. Je drinkt te weinig water

Water is essentieel voor een gezond lichaam. Het is echt nodig dat je 2 liter water drinkt per dag. Veel mensen zullen al effecten bemerken als je 1,5 liter water drinkt. Een vochttekort kun je herkennen aan dorst. Iedere keer dat je dorst hebt, ben je te laat met water drinken. Dorst = vochttekort = verlies aan energie = moe. Als je echt veel te weinig drinkt, kun je ook andere klachten ervaren, zoals hoofdpijn.

Oplossing: hou je vast. Drink meer water. Nee, nou niet meteen roepen ‘dat je dat zo moeilijk vindt’. Echt, dit is iets wat je jezelf kunt aanleren. Werk met reminders. Een geluidje in je agenda. Een afbeelding van een glas water als achtergrond op je smartphone. Een blauwe kleur nagellak. Een elastiekje om je pols. Een blauwe stip op je hand.

#10: Je geeft te veel energie weg aan anderen 

Hoeveel energie geef jij weg aan andere mensen of omstandigheden? En belangrijker: blijft er nog energie voor jezelf over? Vooral de vrouwen onder ons zijn goed in geven. We zorgen graag voor anderen, wat op zich helemaal oké is. Maar zorg je eigenlijk ook wel voor jezelf? Hoe is het gesteld met de balans in energie geven en nemen?

Oplossing: je kunt het ook omdraaien. Hoe meer energie je aan jezelf kunt geven, des te beter gaat het met jou. En hoe beter het met jou gaat, hoe meer energie je hebt om te geven aan anderen. Maak de zorg voor jezelf belangrijker.

Tot slot: maak je eigen actieplan wat je gaat doen én wanneer zodat je effectieve stappen kunt nemen voor meer energie en minder vermoeidheid.

  • Save

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd