10 Grote denkfouten waarmee vrouwen stress veroorzaken

10 Grote denkfouten waarmee vrouwen stress veroorzaken
  • Save

Misschien denk je wel dat stress iets is wat je overkomt. En ja, natuurlijk kunnen er tal van externe factoren zijn die zorgen voor chronische stress in je leven. Maar ja, je bent vrouw of niet hè. En even tussen jou en mij: dan komen er nogal eens wat denkfouten en gedachtenkronkels bij die de koers van jouw leven kunnen bepalen. Gedachtenkronkels die – vooral als ze hardnekkig zijn of veel voorkomen – stress in je leven veroorzaken en verergeren. Maar weet je wat het is met gedachten? Gedachten zijn geen feiten. Dat dénk je misschien wel, maar het zijn vooral verhaaltjes die je jezelf wijs maakt. Onderstaand vind je de 10 meest voorkomende denkfouten bij vrouwen.

#1. Iedereen moet mij aardig vinden

En weet je wat er gebeurt als je deze gedachte gelooft? Je gaat je in allerlei bochten en rare kronkels wringen, zodat mensen je aardig vinden.

Je zegt ja terwijl je nee bedoelt.

Je doet dingen die je liever niet doet.

En als het heel, heel belangrijk voor je is om aardig gevonden te worden, kun je zelfs compleet jezelf verliezen.

Kortom, je doet jezelf tekort. Laten we even realistisch worden. Het is niet logisch dat iedereen je aardig vindt. Jij vindt toch ook niet iedereen aardig? Zodra je leert dat je maar het beste lekker jezelf kunt zijn, trek je vanzelf de mensen aan die bij je passen. Want zeg nou zelf:

Al ben je de sappigste en rijpste perzik van de hele wereld, er zal altijd iemand zijn die niet van perziken houdt.

#2. Ik moet een perfecte vrouw/moeder/dochter/vriendin/collega zijn

Tja, waarom zou je eigenlijk perfect willen zijn? Waaróm? Om het lekker ingewikkeld te maken voor jezelf? Om te streven naar iets wat je zelden bereikt? Hmm, niet zo handig, denk je wel? Perfectionisten kunnen zichzelf totaal verliezen in het hoogst haalbare nastreven. Ze stellen hoge eisen, soms aan anderen, maar vooral aan zichzelf. Als je altijd naar iets streeft wat onhaalbaar lijkt of slechts zelden bereikt, dan wil je constant grijpen naar iets wat er misschien zelfs niet eens ís.

Steeds dat gevoel dat het niet goed genoeg is.

Steeds maar weer frustratie dat je te kort schiet.

Steeds maar harder proberen.

Steeds maar weer jezelf opjagen naar meer en beter.

Dus zeg eens eerlijk: is dat het nou echt allemaal waard? Of zou je leven er een stuk relaxter van worden als je lager dan de 10 gaat mikken? Wat zou er anders worden als je gewoon jezelf eens toestaat om niet te shinen, om fouten te maken, om mens te zijn?

#3. Ik ben niet goed genoeg

Gevoelig puntje voor veel vrouwen. Er wordt pas van je gehouden als je alles doet ‘zoals het hoort’. Als je altijd maar lief lacht (want voor je het weet ben je een bitch, nietwaar?). Als je altijd maar klaar staat voor iederen. Althans, dat dénk je. Eigenlijk wordt ons al van jongs af aan geleerd dat we ons moeten ‘gedragen’ om lief gevonden te worden. Maar weet je? Het is helemaal niet nodig om te vechten voor liefde. Je hoeft maar één ding te doen en dat is gewoon jezelf zijn. Open je armen en ontvang de liefde die er ook voor jou is. Jij bent gewoon goed genoeg.

❤️
  • Save

#4. Ik moet voor alles en iedereen zorgen

Ja, da’s een dingetje hè. Zorgen, zorgen, zorgen. Vaak voor alles en iedereen en als laatste voor jezelf. Dat wil zeggen: als je daar dan nog puf voor hebt. Laten we eens lekker gek doen. Je gaat jezelf vooraan in het rijtje zetten. Ja joh, zélfs nog voor je kids en partner. Waarom? Nou, als het goed met jou gaat, heeft iedereen daar profijt van. Jij. Je partner. Je kids. Je werk. Je to-do lijst. Een fris en fruitige vrouw krijgt nou eenmaal meer voor elkaar dan een uitgebluste vrouw.

Hoe gaat je dat nou lukken, om jezelf vaker vooraan in het rijtje te zetten? Heel simpel, door een beetje liever voor jezelf te worden. Want eerlijk: zelfcompassie is de X-factor voor vrouwen die naar rust en energie verlangen. Ik heb een mooi E-book voor je klaarstaan, waarmee je zélf aan de slag kunt om je zelfcompassie te vergroten. Kadootje, van mij voor jou 💕

Stappenplan Zelfcompassie Ebook cover
  • Save

 

Download hier 👇  gratis het Stappenplan Zelfcompassie als E-book en je kunt meteen aan de slag.

#5. Ik kan geen tijd voor mezelf vrijmaken

Tja, je bent vrouw of niet. Kort en krachtig: gaat het om TIJD? Of gaat het om PRIORITEIT? Of zit dat eeuwige schuldgevoel je misschien wel in de weg? Dat stemmetje in je hoofd maakt je wijs dat het niet oké is om ‘zo maar’ iets voor jezelf te doen. Dat stemmetje vertelt je misschien wel dat je pas mag relaxen als iedereen happy is, je wasmand leeg is, je huis aan kant is en ga zo maar door. Lief klein hintje: dat gratis E-book hierboven kan je daar ook bij helpen.

#6. Nee, ik ben nog niet in de overgang want ik heb geen opvliegers

AAAAAAAARGH! Niet alle vrouwen in de overgang of (pre)menopauze hebben opvliegers. Dit zijn ‘slechts’ 4 op de 5 vrouwen. Of je het nu merkt of niet, je lichaam komt sowieso in een hormonale achtbaan terecht als je de 40 gepasseerd bent. En zodra je lichaam minder oestrogeen en progesteron aanmaakt, gaan je bijnieren ook hun best doen om de boel hormonaal nog een beetje glad te trekken. Maar zoals je misschien wel weet, zijn je bijnieren ook betrokken bij het reguleren van de stressrespons. Dus ben jij 40+ én een stresskipje? Dan draaien je bijnieren al overuren omdat ze vooral druk zijn met de stressrespons. Als 40+ vrouw kun je écht beter wat liever zijn voor je bijnieren. Verder kun je hier checken hoeveel taboes van de (pre)overgang herkenbaar voor je zijn. 😯

#7. Ik wil niet om hulp vragen

Nee tuurlijk joh, blijf het lekker allemaal alleen doen. Dan weet je tenminste zeker dat je op een punt komt dat je vastloopt. 

⛔
  • Save
Waarschijnlijk ben je zelf erg behulpzaam (want: vrouw). En dan nog blijf je te lang doormodderen als het gewoon even niet gaat of als je handen te kort komt.

#8. Het hoort erbij om chronisch vermoeid te zijn (ha ha)

Dat ‘ha ha’ komt van de vrouwen die het echt heel grappig vinden dat ze chronisch vermoeid zijn. Het hoort er gewoon bij als je kinderen hebt, is dan het idee. En wie zou er nou niet moe worden van én werk én socializen én moederen én shinen? Nogal logisch dat je dan moe wordt. Maar DOE je daar ook iets mee in je dagelijkse leven? Oh ach, daar heb je geen tijd voor zeg je? Zie #5. Vermoeidheid is écht een belangrijk signaal van je lichaam om iets mee te doen.

#9. Ik ben te sterk om een burn-out te krijgen, dat gebeurt mij niet

Dit is een goed moment om jezelf 3 petsen in je gezicht te verkopen.

😖
  • Save
Niet te hard natuurlijk, maar wel hard genoeg om even wakker te worden. Want weet je? Dit dachten die andere honderdduizenden vrouwen ook voordat ze in een burn-out belandden. Het zijn JUIST de sterke vrouwen
💪
  • Save
die het overkomt. De vrouwen die doorzetten. De vrouwen die steeds weer hun schouders eronder zetten. Dus ben jij ook zo’n sterke vrouw? Neem signalen van stress ALTIJD serieus.

#10. Ik kan er nou eenmaal niets aan doen

Het leven overkomt je niet, meid. Jouw leven is mede een gevolg van de keuzes die je wel of niet maakte. Uiteindelijk draait het hele leven erom dat je leert omgaan met de tegenslag waar je mee te maken krijgt. Want dat er in ieders leven ups en downs zijn, dat is één ding wat zeker is. Dus óók al kun je de stressvolle omstandigheden in je leven niet beïnvloeden, wat je wel kunt beïnvloeden ben JIJ. Maak jezelf onderdeel van de oplossing. Er is juist heel veel wat je zelf kunt doen. Want zeg nou zelf:

Een slimme meid is op een burn-out voorbereid.  

En toen was er verdraaid veel herkenning voor je

Oh oh. Dan is het bést slim om actie te ondernemen. Want er is een andere weg die je kunt bewandelen om deze denkfouten om te buigen naar een gezonde en ontspannen mindset. Ik neem je graag mee naar buiten, de natuur in. We gaan dan Mindful Walken en combineren dit met 1-op-1 coaching. Niet-zweverig, maar met beide voeten stevig op de grond en praktisch toepasbaar. Je leert ademhalingstechnieken en mindfulness, maar vooral leer je veel over jezelf. Ik heb een Be Wise coachtraject ontwikkeld voor vrouwen waarin jij leert wat een gezonde mindset is. Stap voor stap aan de slag om die gedachtenkronkels om te buigen naar gezonde gedachten.

Blijf op de hoogte

Als je onderstaand je gegevens achterlaat, blijf je op de hoogte van De Gezonderie. Je kunt je altijd met één klik weer uitschrijven.

  • Save

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd